Hoe word je notulist?

3 augustus

Niemand wordt als notulist geboren. Sterker nog: er is geen studie in het hbo of wo die je kunt volgen om notulist te worden. Hoe word je dan notulist? Bij Emma Handson leiden we je graag op. Je leert het vak van ervaren notulisten die weten hoe je notulen van topkwaliteit oplevert.

Wie worden notulist?

Oké, er is dus geen ‘notulistenstudie’. Maar wat hebben de notulisten die bij Emma Handson werken dan wel voor achtergrond? Eerlijk: die is zo divers als je zelf zou kunnen bedenken. Er zijn mensen bij die net hun studie Nederlands hebben afgerond, maar we hebben ook collega’s die al een carrière in een ander vak achter de rug hebben: bij een grote bank, in de zorg, in het onderwijs. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal minimaal hbo-geschoold zijn en op zoek waren naar een uitdagende functie in een mooi bedrijf. En allemaal hebben ze de wil om het vak te leren.

Hoe moeilijk is notuleren?

Notuleren klinkt misschien makkelijk: je schrijft mee met een vergadering en maakt er daarna een mooi verhaal van. Maar er is een verschil tussen notuleren en notuleren. Bij Emma Handson notuleren we veel bestuursvergaderingen van pensioenfondsen en aandeelhoudersvergaderingen. Dan heb je het over notuleren op hoog niveau. Er is kennis nodig om de vergaderingen goed samen te vatten en een beknopt en inhoudelijk juist verslag op te leveren. Gelukkig hebben wij die kennis in huis en we nemen jou hierin graag mee.

Wat moet ik al kunnen en weten?

Ons motto is: je ervaring is niet van belang, je motivatie wel. Jij moet er dus vooral zin in hebben om notulist te worden. Notulisten houden van de Nederlandse taal. Ze halen er voldoening uit om van zelfs de meest ingewikkelde vergadering een duidelijk en inhoudelijk correct verslag te maken. Een beetje lef en zelfvertrouwen komt daarbij ook van pas: je zit aan bestuurstafels en durft een vraag te stellen als dat nodig is. En wanneer je thuis aan het werk bent om de notulen uit te werken, ben je zelfstandig en secuur aan het werk. O ja: je weet ook goed om te gaan met deadlines. De notulen moeten altijd op tijd bij de klant zijn.

Wat kan ik leren?

Die basishouding zoals hierboven is vermeld, neem je mee als beginnend notulist. De rest kunnen wij je leren. Denk hierbij aan het proces van notuleren, via de voorbereiding van de vergadering naar het uitwerken en opleveren. Bij de voorbereiding leer je bijvoorbeeld wat je daarvoor nodig hebt, of je echt alle vergaderstukken moet lezen en wat de beste plek is in de vergaderzaal. Tijdens de vergadering is het de kunst om zoveel mogelijk mee te typen en daarna ga je thuis aan de slag met uitwerken. Je leert welk taalgebruik passend is voor notulen en hoe je beknopt alle relevante zaken vermeldt. Ook inhoudelijk nemen we je mee: om voor pensioenfondsen te kunnen notuleren, moet je immers weten wat er in die wereld speelt.

Starten als notulist

Je hoeft niet bang te zijn dat je op je eerste dag meteen naar een vergadering wordt gestuurd. Als notulist bij Emma Handson krijg je een uitgebreid inwerktraject. Je krijgt uitleg en tips over hoe notuleren werkt. En je krijgt de ruimte om veel te oefenen met het uitwerken van opnames voordat je naar je eerste vergadering gaat. We vertellen je meer over de klant en waarop je moet letten. Zo ben je optimaal voorbereid om vol zelfvertrouwen van start te gaan. Op jouw teksten krijg je continu feedback van onze kwaliteitscoaches en notulentegenlezers. Het is aan jou om alle tips en feedback mee te nemen, zodat je een steeds betere notulist wordt.  

Blijven leren

Als je eenmaal notulist bent, betekent dat niet dat je bent uitgeleerd. We blijven eraan werken om de notulen naar een nog hoger niveau te tillen. Daardoor leer jij als notulist elke dag bij. Zelfs de notulen van onze meest ervaren notulisten worden altijd nagelezen door een collega. Die checkt op consistentie, beknoptheid, logica en taalgebruik – zaken die je niet altijd meer helemaal scherp hebt als je helemaal ‘in’ je notulen zit. Je mag een opleiding volgen op het gebied van pensioenen (SPO), we geven workshops over notuleren én we blijven met jaarlijkse cursusdagen bij waar het gaat om actuele ontwikkelingen in ons vakgebied.

Wat krijg ik ervoor terug?

Je ziet het: notuleren is een vak waarin je steeds blijft leren en dat voldoende uitdaging biedt. Daarnaast profiteer je van veel flexibiliteit: jij bepaalt zelf wanneer je je vergadering voorbereidt of je notulen uitwerkt. Het maakt niet uit of dat ’s morgens is wanneer de kinderen op school zitten, of ’s avonds, als jij dan op je best bent. Als je je deadline voor de klant haalt, vinden wij het prima! We bieden je ook afwisseling door de verschillende klanten en doordat je de ene dag op locatie en de andere dag thuis werkt. En niet te vergeten: je krijgt fijne collega’s met wie je successen, twijfels én gezelligheid kan delen.

Hoe word je notulist?

Dus het korte antwoord op de vraag: hoe word je notulist? Solliciteren bij Emma Handson natuurlijk! Wij leiden je op tot een notulist die topkwaliteit levert. Bekijk gauw onze vacatures voor deze uitdagende baan met potentie. Zoals gezegd: je ervaring is niet van belang, je motivatie wel!

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?