Een mooie inkijk in de wereld van het bestuur

17 mei

Voor iemand die interesse heeft in politiek, is notulist bij Emma Handson geen vreemde functie. Collega Jürgen werkt nu bijna drie jaar voor Emma Handson en kan zijn voorliefde voor politiek en bestuur goed kwijt in zijn vak. “De materie waarmee je te maken hebt, is actueel en politiek en maatschappelijk relevant.”

Bestuur

Voordat Jürgen bij Emma Handson kwam werken, was hij onder meer actief in de gemeentepolitiek. “Ik heb heel veel interesse in het gemeentebestuur en in bestuurlijke processen”, vertelt hij. “Ik was actief in de gemeenteraad van mijn woonplaats en heb alle boeken van mijn politieke helden gelezen. Ik vind het heel interessant om aan zo’n bestuurstafel te zitten en het bestuurlijke proces van dichtbij mee te maken.” Geen wonder dat de functie van notulist bij commissies en besturen van (voornamelijk) pensioenfondsen Jürgen aansprak.

Compleet verhaal

Als notulist is Jürgen geen actief deelnemer aan de vergaderingen. Het is zijn rol om een objectief, lopend verhaal te maken van de discussies aan tafel. “Ik leer misschien wel meer dan wanneer ik in een commissie zou zitten”, vindt Jürgen. “Ik heb een vast pensioenfonds waarvoor ik bijna alle notulen maak. Dan zit ik bij al die verschillende vergaderingen en krijg ik een onderwerp van alle kanten mee. De discussie wordt in een beleggingscommissie op een heel andere manier gevoerd dan in de risicocommissie, de raad van toezicht of het bestuur waar de uiteindelijke beslissing wordt genomen. Ik vind dat heel mooi om te zien.”

Actualiteit

Om wat voor onderwerpen gaat dat dan zoal? “Nu zijn veel pensioenfondsen bezig met het nieuwe pensioenstelsel”, geeft Jürgen als voorbeeld. “Dat is een heel belangrijk onderwerp waarmee iedereen te maken krijgt, maar waarvan maar weinig mensen iets weten. Als notulist krijg ik van zo’n onderwerp, dat ook mijzelf aangaat, best veel mee. Ondanks dat ik niet financieel onderlegd ben, heb ik inmiddels wel geleerd waarover het gaat. Je ziet zo’n onderwerp, net als bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord beleggen, ook terug in bijvoorbeeld de journaals op televisie. De onderwerpen zijn dus actueel en politiek en maatschappelijk relevant.”

Ingewikkeld

Is dat dan niet heel ingewikkeld? “Ik vind het juist interessant om daar iets over te leren”, vindt Jürgen. “Het wordt ook wel gemakkelijker als je al wat langer notuleert. Bij Emma Handson werk je altijd voor meerdere fondsen en die hebben deels met dezelfde onderwerpen te maken. Je ziet termen dus meerdere keren terugkomen en die herken je dan wel. Natuurlijk kun je niet alles begrijpen wat die specialisten zeggen, maar dat hoeft ook niet. Het is de kunst om het zo op te schrijven dat het voor de betrokkenen duidelijk is.”

Taal

Schrijven, ook dat is een belangrijk onderdeel van het vak van notulist. Die grote liefde voor taal is ook bij Jürgen aanwezig. “Behalve in de gemeentepolitiek, was ik vooral actief als leraar Engels”, verklaart Jürgen. “Dat ben ik natuurlijk niet voor niets geworden. Ik lees veel in het Engels en houd van taal. Bij Emma Handson maak ik meestal notulen in het Nederlands, maar soms ook in het Engels. Ik doe weleens vertaalwerk en ik lees notulen tegen die in het Engels zijn gemaakt. Het is heel fijn om dat Engels zo bij te houden.”

Mensen

Is het een eenzame baan, omdat je veel thuis aan het schrijven bent? “Integendeel”, zegt Jürgen. “Een van de leukste dingen van mijn werk vind ik de verschillende mensen die je spreekt. Ik vind het mooi om connectie te maken en er een beetje moeite voor te doen om mensen te leren kennen. Je komt in interessante werkkringen waar je anders nooit mee in aanraking zou komen. Zeker bij fondsen waar je vaker komt, word je dan echt onderdeel van het team.”

Flexibiliteit

Dat teamgevoel herkent Jürgen ook bij zijn collega’s van Emma Handson. “Ondanks dat we elkaar niet dagelijks zien, omdat we meestal op locatie of thuis werken, kan ik altijd bij mijn collega’s terecht”, zegt Jürgen. Hij vult aan: “We waarderen ook allemaal de ruimte die we hebben in ons werk. Omkaderd door de deadlines die je moet halen, heb je veel flexibiliteit. Mijn vrienden zijn daar weleens jaloers op: de ene dag zit ik voor een vergaderdag met een heerlijke lunch op de Zuidas en dan werk ik een paar dagen thuis en kan ik mijn tijd helemaal zelf indelen. Dat is best wel luxe.”

Aanrader

Het is duidelijk: Jürgen zit wel op zijn plek als notulist. “Zeker, ik heb het prima naar mijn zin hier”, bevestigt hij. “Als je dit werk doet, leer je ontzettend veel: over pensioenen, besturen en zakelijk schrijven. Natuurlijk zullen sommigen het saai vinden, maar als je bereid bent je te verdiepen in de materie en daar misschien vanuit een toekomstperspectief iets mee wil doen, is het zeker een aanrader. Je krijgt een prachtig inkijkje in de Nederlandse bestuurlijke wereld.”

Ben jij geïnteresseerd in bestuurlijke processen en wil jij daaraan ook een bijdrage leveren? We zoeken nog notulisten voor besturen en commissies van pensioenfondsen. Wil je meer weten? Bekijk de vacatures of neem contact met ons op voor meer informatie.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?