Zo creëer je werkgeluk

21 september

In tijden van personeelstekort is het niet alleen belangrijk om mensen binnen te halen, maar ook – en misschien wel vooral – om ze te behouden. Een keer in de maand een beloning op je bankrekening is daarvoor niet voldoende. Bij Emma Handson vinden we het belangrijk dat mensen iedere dag met plezier naar hun werk gaan. Aan de hand van de ‘8 van werkgeluk’ denken we hier continu over na.

Wat is werkgeluk?

Werken doen mensen allang niet meer alleen omdat het moet. We willen ook werkgeluk ervaren. Niet zo gek, als je een groot deel van je kostbare tijd aan je werk besteedt. Bij Emma Handson hanteren we ‘de 8 van werkgeluk’. Volgens dit model zijn acht pijlers nodig om echt ‘werkgelukkig’ te zijn. De pijlers zijn verdeeld in een individuele (ik) en collectieve (wij) kant en zijn sterk met elkaar verbonden. Klinkt dit abstract? Geen probleem! We nemen je mee in hoe wij werkgeluk voor onze medewerkers concreet maken.

Werkgeluk

Ontdek waarvoor iemand het bed uitspringt

Het motto van Emma Handson is: wij maken een succes van jouw dag! Iedereen die bij Emma Handson werkt, wordt er blij van om klanten en collega’s te ontzorgen. Hoe fijn is het als je ziet dat het werk dat je doet, direct effect heeft op iemand anders? Dat is zingeving en geeft voldoening. We geven mensen daarnaast tijdens werktijd ruimte om zich in te zetten voor maatschappelijke projecten. In ons geval zijn dat Kletsmaatjes en de Maarten van der Weijden Foundation.

Geef eigen verantwoordelijkheid

Kleine kinderen zeggen het al: “Zelluf doen!” En dat verandert eigenlijk niet als ze volwassen zijn. Mensen willen zelf invloed hebben op hun leven én op hoe ze hun werk doen. Autonomie, noemen we dat, en bij Emma Handson snappen we dat het zo werkt. Collega’s kunnen bijvoorbeeld thuiswerken en zelf hun werktijden bepalen. Daarnaast nodigen we ze actief uit tot creatief meedenken en initiatief tonen. Zo worden alle veranderingen gedragen in de organisatie.

Die autonomie gaat hand in hand met vertrouwen, van leidinggevende naar medewerker én andersom. Het is belangrijk te vertrouwen op elkaars professionaliteit, kennis en kunde. Bij Emma Handson kunnen we alles tegen elkaar zeggen, maar dat hoeft niet.

Sta voor elkaar klaar

Mensen willen zaken dus zelf doen, maar niet alleen. Medewerkers willen een gevoel van verbinding ervaren. Hoewel typen, notuleren of assisteren misschien solistische functies lijken, heerst er absoluut een wij-gevoel bij Emma Handson. Hoe? We zijn continu zowel letterlijk als figuurlijk in verbinding met elkaar via Skypegroepen, op kantoor en tijdens fysieke bijeenkomsten.

Het gevoel van verbinding bij Emma Handson is aantoonbaar: we kregen een dikke 8,5 van onze medewerkers in een enquête naar aanleiding van ons 30-jarig jubileum. En we kunnen niet meer tellen hoe vaak nieuwe medewerkers hun eerste weken hebben omschreven als een ‘warm bad’. We staan altijd voor elkaar klaar.

Maak waardering zichtbaar

Goed werk mag zichtbaar zijn. Sterker nog: wie vindt het niet fijn om waardering te krijgen? Kan iemand een extra opdracht oppakken waardoor de planning rondkomt? Krijgt een collega een compliment van een klant? Bij Emma Handson spreken we naar elkaar uit hoe blij we met iemand zijn en we delen het met het bedrijf in een complimentenpot. Bij successen schalt letterlijk de succesbel door kantoor om iedereen mee te laten delen in het succes.

Waardering laat je ook zien door mensen de mogelijkheid te geven hun competenties optimaal te benutten. Collega’s volgen én geven workshops en cursussen om continu te kunnen leren en ontwikkelen. Regelmatig vinden mensen nieuw werkgeluk binnen het bedrijf. En nee, dat hoeft niet per se door een promotie. Bij Emma Handson worden ook vaak horizontale stappen gezet: van notulist naar tegenlezer of coördinator bijvoorbeeld. Of personal assistants die (ook) gaan notuleren.

Maak plezier met elkaar

Tot slot, maar zeker niet als minste: wat is werk zonder plezier met collega’s? Denk alleen al aan de geijkte voorstelronde voor nieuwe collega’s. Bij Emma Handson doen we die met taart erbij én vertellen collega’s steeds iets nieuws aan elkaar. Skype is er niet alleen voor werkvragen, maar ook om de belevenissen van het weekend of iets grappigs te delen. En borrels en personeelsuitjes zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor onderlinge gezelligheid.

Werkgeluk met Emma Handson

Er zijn genoeg mogelijkheden om het werkgeluk van je medewerkers in jouw organisatie groter te maken. Bij Emma Handson zijn er ook zoveel kleine dingen die we nog doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kleine verrassing op je verjaardag of juist op een moment dat je het niet verwacht? En binnen jouw bedrijf worden medewerkers misschien wel gelukkig van een beetje ondersteuning door een notulist of personal assistant? Wij doen er graag alles aan om iedereen ‘werkgelukkig’ te maken!

De 8 van werkgeluk draait bij Emma Handson het hele jaar op volle toeren, niet alleen in de Week van het Werkgeluk. Ben je zelf op zoek naar een baan met werkgeluk? Bekijk onze vacatures. Waar word jij blij van?

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?