Kletsmaatjes blijft succesvol bij Emma Handson

29 december

In maart dit jaar spraken we collega Sanne, toen zij samen met zeven collega’s begon met het project Kletsmaatjes. In deze blog vertelde zij dat ze gekoppeld was aan Maria, een Japanse studente. Toen was het traject net begonnen, inmiddels is het afgerond. Hoe heeft Sanne haar deelname ervaren?

Het Begint met Taal

Hoe zat het ook alweer? Kletsmaatjes is een initiatief van Stichting Het Begint met Taal. Emma Handson raakte betrokken in de coronatijd, toen het ook bij ons op het werk wat rustiger was. Directeur Franka zag wel iets in het idee om op een andere manier mensen te helpen met onze liefde voor taal. Na coronatijd ging het initiatief door en Sanne behoort tot alweer de derde groep collega’s die zich tijdens werktijd mogen inzetten voor het project.

Kletsmaatjes Sanne en Maria

Sanne houdt zich normaal gesproken bezig met transcriptioneren, teksten redigeren en coördineren bij Emma rapporteert & redigeert. Dit jaar zat zij daarnaast gedurende 26 weken een uur per week in gesprek met Maria, een Japanse studente die al eerder in Nederland had gewoond en weer terug was voor haar studie. “Maria is nu weer terug naar Japan, maar ik heb wel gemerkt dat ze nu makkelijker Nederlands spreekt dan voorheen”, vertelt Sanne. “En ik heb ook echt veel van haar geleerd.”

Een goede match

Maria had in Nederland vooral veel contact met internationale studenten en kon zo weinig met Nederlands oefenen. Met Sanne kon ze dat wel. “Ze vergiste zich soms in werkwoordsvormen of kwam niet altijd direct op het juiste woord”, legt Sanne uit. “Daar kon ik haar dan mee helpen, of bevestigen dat ze het zo goed zei. “Maar omdat ze eigenlijk best goed Nederlands sprak, hebben we vooral veel gekletst. Het klikte echt goed samen.”

Gesprekken

Sanne had bij de intake al aangegeven dat ze het fijn zou vinden als ze iemand trof die al een beetje Nederlands sprak. Sanne: “Het is fijn dat dat kan, zodat de kans op een goede match zo groot mogelijk is. Met Maria kon ik echte gesprekken voeren, over wat we hadden gedaan en over haar leven in Japan en zelfs over politiek. Ik dacht in het begin dat ik het lesmateriaal op de site vaker zou gaan gebruiken, maar dat bleek in ons geval helemaal niet nodig. We hadden zoveel om over te praten! We hebben veel gedeelde interesses en ze was heel nieuwsgierig en leergierig.”

Leerzaam

Sanne benadrukt dat de gesprekken niet alleen voor Maria, maar ook voor haar erg leerzaam waren. “Het is fijn om het idee te hebben dat je iemand kan helpen, maar het was zoveel meer”, legt ze uit. “Het was heel interessant om dingen over haar cultuur te leren en andersom had zij interesse in het leven in Nederland. Ze kende dat wel van haar studie, maar verder was toch veel onbekend. Wist je bijvoorbeeld dat ze het fenomeen geboortekaartjes in Japan helemaal niet kennen? En ik weet nu ook dat ‘arigatou’ ‘dankjewel’ betekent in het Japans.”

Ontmoetingen

Kletsmaatjes is in principe een digitaal project: de kletsmaatjes ontmoeten elkaar online via Zoom of Teams. Maar dat betekent niet dat Sanne Maria nooit heeft ontmoet. “Tussen ons voelde online spreken nooit als een barrière, maar het was wel fijn om elkaar live te zien. Zo hebben we meegedaan aan een fotoshoot voor Kletsmaatjes in Utrecht. Toen hebben we daarna ook door de stad gewandeld en daar gegeten. En je kon je opgeven om samen met je Kletsmaatje naar een voetbalwedstrijd te gaan. Dan zit je daar met allemaal Kletsmaatjes op een rij in het stadion. Het is wel leuk dat de stichting dat soort dingen organiseert.”

Contact

Inmiddels is het project voor Sanne en Maria afgelopen en is Maria weer terug naar Japan. “Als afsluiting hebben we een dagje een scooter gehuurd. We hebben leuke plekjes bezocht en konden nog lekker een keer bijkletsen”, vertelt Sanne. “Ik denk ook zeker dat ik nog wel contact met Maria houd. Ik vond het echt leuk om met haar te kletsen.”

Arigato, Sanne!

Wil jij net als Sanne werken met taal én de kans krijgen om vrijwilligerswerk te doen tijdens je werk? Emma Handson breidt continu uit en heeft daarom altijd meerdere vacatures openstaan. Neem eens een kijkje of neem contact met ons op door te bellen naar (073) 747 00 54, te e‑mailen naar info@emmahandson.nl of klik hier.

Lijkt het je ook iets of iets voor het bedrijf waar je werkt of ken je een nieuwkomer? Hier vind je alle informatie over het project Kletsmaatjes: https://www.hetbegintmettaal.nl/kletsmaatjes/

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?