Maatschappelijke betrokkenheid met mvo

31 augustus

Een klein gebaar maakt soms een groot verschil. Geen wonder dat maatschappelijke betrokkenheid een doorgaande trend is die alleen maar wordt versterkt in 2023. Er is oorlog in Oekraïne en mensen staan op om oorlogsvluchtelingen hun huis aan te bieden. Vrijwilligers houden de Voedselbank draaiende om mensen in armoede bij te staan. En vrijwel iedereen probeert zijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. Wat doe jij met jouw bedrijf aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)?

Wat is mvo?

Bij mvo gaat het erom dat je binnen jouw bedrijfsvoering nadenkt welke bijdrage jouw bedrijf kan leveren aan een betere wereld. Mvo heeft geen winstoogmerk, maar omdat steeds meer mensen dit belangrijk vinden, is het uiteindelijk ook goed voor je bedrijf. Het is wel van belang dat je als bedrijf echt staat voor wat je doet voor mens, milieu en maatschappij.

Slimmer werken

Als je maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen, is het goed om te kijken wat je nu al doet en hoe je dat beter kan doen. Zet bijvoorbeeld alle beeldschermen en lichten uit als je het kantoor verlaat en bedenk of het echt nodig is de airco of verwarming hoger of zelfs aan te zetten. Bedenk hoeveel afval je produceert en hoe je dat weggooit: bij Emma Handson krijgt iedere nieuwe collega een Emma Handsonmok zodat geen wegwerpbekers nodig zijn. En er staan op kantoor meerdere kleine prullenbakken in plaats van één grote, om afval gescheiden in te zamelen.

Wordt in jouw bedrijf nog veel papier gebruikt? Dan kan mvo net het steuntje in de rug zijn om digitaler te gaan werken. Als je daarbij hulp kunt gebruiken, kijken wij graag met je mee hoe je slimmer kunt werken.

Minder reizen

Bij minder reizen wordt algauw gedacht aan minder vliegen voor een bedrijfsbezoek. ‘Vliegschaamte’ is een begrip geworden. Maar ook als je alleen in Nederland werkt, kun je nadenken over je reisbewegingen. De coronamaatregelen hebben dit proces versneld: waarom zou je voor een overleg van een uur anderhalf uur in de file staan en bakken CO2 uitstoten? Voor dit soort korte overleggen werkt vergaderen met programma’s als Microsoft Teams ook prima. En hoe gaat jouw bedrijf om met thuiswerken?

Bij Emma Handson is minder reizen iets wat in ons DNA zit: op afstand werken deden wij al ver voor de coronatijd. We denken altijd na over waar en met wie onze overleggen plaatsvinden en of locaties goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Zo zijn we maatschappelijk verantwoord bezig én besparen we tijd en kosten.

Mvo-projecten

Mvo kun je ook uiten door deel te nemen aan maatschappelijke projecten. Het is daarbij het mooiste als je deelneemt aan een project dat bij je bedrijf past. Zo zet Emma Handson haar kennis van en liefde voor taal in voor maatschappelijke projecten. In de coronatijd deden we aan huiswerkbegeleiding, om de achterstand die kinderen opliepen door sluiting van de scholen te verkleinen. Een ander project, dat nog steeds loopt, is Kletsmaatjes. Collega’s worden gestimuleerd om tijdens werktijd een uur per week te kletsen met een nieuwkomer om de Nederlandse taal te oefenen.

Meer werkgeluk

Wil je klein en dicht bij huis beginnen met mvo? Kijk dan eens naar je eigen werknemers. Ook hun werkgeluk heeft te maken met mvo. Zitten zij goed in hun vel en wat kun jij doen om hun werk leuker te maken? Ook dit is iets wat bij Emma Handson goed verankerd is in de organisatie. Wij gaan voor ‘people, planet, profit’, in die volgorde. Rekening houden met de wensen van je medewerkers en af en toe een kleine verrassing doen wonderen!

Zet vandaag de eerste stap naar mvo

De grote problemen van de wereld oplossen gaat niet in één keer lukken, maar met mvo zet je wel kleine stappen naar een betere wereld. Welke stap zet jij vandaag?

Wij maken graag een succes van jouw dag. Waarmee kunnen we jou helpen? Laat het ons weten en wij denken met je mee. Neem contact op via info@emmahandson.nl, telefonisch via (073) 747 00 54 of klik hier voor direct contact.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?