Trends 2024: wat kun jij daarmee in je werk?

8 februari

De trends van 2023 lijken ook door te zetten in 2024: personeelstekort, hogere kosten, een instabiele internationale samenleving. Toch zien we dit jaar ook andere trends op de voorgrond komen. AI lijkt daarvan de belangrijkste ontwikkeling. Dankzij ChatGPT beleeft kunstmatige intelligentie zijn definitieve doorbraak. Maar wat kun jij daarmee in je werk? Ontdek dat voor vijf trends in 2024.

Trends 2024 1: AI

ChatGPT zorgde in 2023 voor de definitieve omarming van AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) door het grote publiek. In 2024 kan niemand er meer omheen. De mogelijkheden zijn eindeloos en AI biedt allerlei nieuwe kansen. AI is ‘here to stay’ en het is belangrijk om de mogelijkheden te onderzoeken en ervan te profiteren.

Bij Emma Handson onderzoeken we AI voor onder meer notuleren. Kan ChatGPT de notulist helpen om nog betere notulen op te leveren? En deze blog is nog door een mens geschreven, maar is dat straks nog wel nodig? Hoe dan ook is de techniek nu nog niet zover dat je klakkeloos kan uitgaan van wat ChatGPT oplevert. Bovendien is de grote vraag hoe veilig je zakelijke gegevens zijn bij zo’n open systeem. Het lijkt er dus op dat je typen, schrijven en notuleren in 2024 als het gaat om gevoelige gegevens beter kunt overlaten aan een menselijke expert, die in een veilige IT-omgeving werkt. Of je ziet ChatGPT als basis en laat een controle doen door een goede redacteur. Zo heb je het beste van beide werelden.

Trends 2024 2: Verdieping van content

Tussen alle teksten die wellicht wel zijn geschreven met behulp van AI wil jij er als bedrijf uitspringen. Originaliteit in content is dus heel belangrijk voor teksten op je website, vacatureteksten en je interne en externe nieuwsbrieven. Als AI zijn informatie van het wereldwijde web haalt, wil jij daarbij staan. En als jouw doelgroep op sociale media te vinden is, wil je hen raken met de juiste inhoud. Als zzp’er of mkb’er zonder marketingafdeling wil je die inhoud wellicht zelf maken: teksten schrijven en korte video’s schieten. En dat kan ook prima, als jij weet wat je wil vertellen en wie jouw doelgroep is. Laat je er daarna echter een specialist naar kijken, dan til je jouw content naar een hoger niveau. Zonder afleidende spelfouten en met goedlopende zinnen leest jouw tekst net wat beter. En je video’s ondertitelen zorgt voor een groter bereik. Je kunt je teksten zelfs inspreken en ze door ons laten uitwerken, zodat jij doet waar jij goed in bent. Onze typisten en redacteuren zitten voor je klaar!

Trends 2024 3: Meer behoefte aan menselijk contact

Hoe meer zaken worden overgenomen door AI, hoe meer er ook een tegenbeweging ontstaat: mensen hebben behoefte aan contact met echte mensen. Dit geldt in grote mate voor de klantenservice van je bedrijf of organisatie. Mensen die jou bellen of contact opnemen met de chatdienst, hebben vaak al geprobeerd om hun antwoord zelf online te vinden. Het is heel frustrerend als ze dan worden ‘geholpen’ door een ‘robot’, die dezelfde informatie tot zijn beschikking heeft als zij. Heb je zelf geen tijd om de telefoon op te nemen? Kies dan voor de telefoonservice van Emma Handson. Echte mensen nemen dan de telefoon op, we luisteren en helpen je klant echt verder. Juist als iemand persoonlijke vragen heeft, wil diegene immers een persoonlijk antwoord.

Trends 2024 4: Druk, druk, druk

Steeds meer mensen hebben het druk, druk, druk. Heb je het druk op zakelijk gebied, dan is daar niets mis mee. Het is een goed teken als je zaak goed loopt. Maar als je je vooral druk voelt, wordt het tijd om daar iets aan te doen. Liefst 1,6 miljoen mensen geven aan last te hebben van burn-outklachten (bron: TNO, Week van de Werkstress 2023). Het onderzoek van TNO geeft aan dat werkdruk een belangrijke oorzaak van werkstress is. Mensen hebben het idee dat ze niet kunnen voldoen aan de eisen die het werk stelt. Een derde van de werknemers ervaart te hoge taakeisen en  42% ervaart weinig autonomie in het werk.

Is dit voor jou herkenbaar? Heb je geen overzicht over jouw agenda en loopt je mailbox over? Ren je van hot naar her om alles voor elkaar te krijgen? Harder werken is niet de oplossing, slimmer werken wel. Het helpt als je overzicht hebt over je agenda en als jouw mailbox niet meer je werkdag dicteert. Zo pak jij de autonomie terug en zorg jij ervoor dat je fluitend een berg werk verzet in plaats van dat je je erdoorheen worstelt.

Trends 2024 5: Flexibiliteit

Als vijfde trend willen we toch een ontwikkeling noemen die doorzet uit de trends 2023: flexibiliteit. Na de coronatijd is flexibiliteit voor veel mensen een belangrijke waarde geworden, een waaraan ze steeds meer waarde hechten. Onder meer economische en politieke onzekerheden hebben invloed op de hoeveelheid werk en daarop wil je als bedrijf voorbereid zijn. Gelukkig was flexibiliteit voor Emma Handson altijd al een van de kernwaarden: wij bieden collega’s die direct inzetbaar zijn en als klant betaal je alleen voor de diensten die je afneemt. Of het nu gaat om het uitwerken van een ingesproken rapport, redigeren, notuleren, assisteren of advies, onze collega’s staan voor je klaar. Zo heb je direct de beschikking over goed personeel met de juiste instelling. Zoek je een schaap met vijf poten? Grote kans dat wij met ons veelzijdige team al jouw wensen kunnen vervullen.

Extra trend: Volop ontwikkelingen in pensioenland

Naast bovengenoemde trends die op veel bedrijven en organisaties impact hebben, zien we specifiek in de pensioensector volop ontwikkelingen. In juli 2023 is de nieuwe Wet toekomst pensioenen definitief ingegaan. Waren pensioenfondsen voor die tijd al bezig met voorbereidingen, nu moeten ze alle hens aan dek zetten om alle pensioenen vanaf uiterlijk 1 januari 2027 volgens de nieuwe wet op te bouwen. Sommige pensioenfondsen willen zelfs al volgend jaar over op het nieuwe stelsel. En ondertussen lijkt de wet voor de nieuwe Tweede Kamer nog niet helemaal vast te staan.

Er wordt dus veel van de pensioenfondsen gevraagd en dat betekent veel extra vergaderen én een belangrijke rol voor de verslaglegging van die vergaderingen. Pensioenfondsen moeten immers aan hun deelnemers en aan DNB goed kunnen uitleggen waarom de beslissingen die zij nemen het beste zijn voor alle deelnemers. Evenwichtigheid noemen ze dat.

Als dé specialist in het notuleren voor pensioenfondsen blijft Emma Handson op de hoogte van alle ontwikkelingen. Voor onze notulisten zijn de termen en verantwoordelijkheden in pensioenland bekend, zodat zij uitstekend verslag kunnen leggen van alles wat in vergaderingen wordt besproken. Of dat nu voor het bestuur, de raad van toezicht, het verantwoordingsorgaan of een van de commissies is. Zelfs voor de ingewikkelde vergaderingen van een beleggingsadviescommissie kun je rekenen op duidelijke notulen van onze specialisten.

De trends van 2024 zien wij graag als een uitdaging. Kunnen wij jou hierbij van dienst zijn? Laat het ons weten door te bellen naar (073) 747 00 54, te e-mailen naar info@emmahandson.nl of neem direct contact op.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?