Waarom redigeren? Ook jouw tekst kan niet zonder, en wel om deze 5 redenen

31 oktober

Het overkomt iedereen weleens: een tikfout, een woord te veel, of zelfs een gênante verhaspeling die in een tekst staat naar je manager of een belangrijke klant. Hoe komt het nu dat je dat hebt gemist en hoe erg is het? Wij denken omdat schrijven nu eenmaal iets anders is dan redigeren. Ontdek waarom ook jouw tekst niet zonder redigeren kan.

Waarom redigeren?

Onze taalspecialisten schrijven veel teksten, maar niet één tekst verlaat ons kantoor zonder een redactieslag door een collega. Oké, vooruit: we laten niet elke e-mail nalezen die we versturen. Maar als het gaat om interne en externe nieuwsbrieven, websiteteksten, posts voor social media, rapporten, notulen en vertalingen kunnen wij niet zonder redigeren. Niet omdat we slechte schrijvers zijn, juist niet! Wél omdat we foutloze teksten willen versturen. Want fouten leiden af van de boodschap en je loopt het risico dat je onprofessioneel overkomt. En wie wil dat nu?

Reden 1: een schrijver focust op de inhoud

Als je schrijft, ben je bezig met de inhoud. Om wat voor tekst het ook gaat, jij hebt een doel en je wilt dat met jouw tekst bereiken. Je bedenkt de boodschap, zoekt informatie, vat samen en bedenkt welke taal past bij jouw doelgroep. Als je al op zoveel zaken moet letten, is het niet gek dat je geen ruimte hebt voor details. Daar ligt een taak voor de redacteur.    

  

Reden 2: een foutje is zo gemaakt

Zelfs bij de beste schrijvers sluipen weleens dt-fouten in de tekst. Niet omdat ze niet weten hoe het hoort, maar omdat ze bijvoorbeeld zo aan de zin hebben gesleuteld dat het werkwoord een andere vorm heeft gekregen. Bij namen is het heel menselijk om een keer Timmerman te tikken, terwijl de persoon Timmermans heet. Gegarandeerd dat dat die persoon opvalt. Dan wil je toch dat iemand die fout eruit haalt?

Reden 3: je wordt blind voor je eigen teksten

Schrijven, herschrijven en nog een keer je tekst wijzigen. Schrijven is een proces. Op een gegeven moment heb je je tekst zo vaak gezien, dat je blind wordt voor onduidelijkheden, tikfouten en dubbele of juist ontbrekende woorden. Jij weet immers precies wat er hoort te staan. Een redacteur of tekstcorrector leest de tekst die er echt staat en vist dit soort zaken eruit. Gelukkig maar!

Reden 4: automatische tekstcorrectie is geen oplossing

Denk jij: Word of AI geeft het toch aan als iets niet klopt? Helaas: het is niet aan te raden daarop helemaal te vertrouwen. Neem het woord ‘ruggespraak’. Word zet er een rood kringeltje onder en keurt het wél goed als je ‘ruggenspraak’ schrijft. Onterecht, want ruggespraak is een ‘versteende’ uitdrukking, waardoor er geen tussen-n in het woord hoort. Helemaal leuk: Word geeft ‘ruggenprik’ als suggestie voor het juiste ‘ruggespraak’. Dat zou een vreemde zin opleveren! En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle verhaspelingen die Word en AI niet herkennen.

.

Reden 5: het kan altijd beter

Weet je zeker dat je geen fouten maakt of denk je dat het niet erg is als een tikfout blijft staan? Dan nog kan een redacteur jouw tekst verbeteren. Een tekst kan immers altijd sterker. De correcte Nederlandse zin die jij hebt geschreven, is misschien niet de juiste zin voor het doel. Een goede zinsopbouw, woorden die je beter kunt schrappen: een redacteur let op allerlei zaken die ervoor zorgen dat jouw tekst nog beter bij de lezer aankomt. Een onmisbare stap dus om jouw doel te bereiken.

Laat je tekst redigeren

Het is als met de details in een kostuumfilm: als alles correct is, valt het niemand op. Maar als een detail mist of niet klopt, is er gegarandeerd iemand die het ziet en leidt het af van het verhaal. Zo is het ook met redigeren. Alleen een goede tekst bereikt zijn doel. Laat jij je tekst voortaan redigeren? Neem contact met ons op en je zult zien dat het absoluut de moeite waard is.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?