Waarom notuleren ook jouw droombaan kan zijn

18 juli

Vorig jaar wist Chantal het zeker: ze wilde haar droom najagen en emigreerde naar Spanje. Bij die droom hoort natuurlijk ook een droombaan. En die vond ze als notulist bij Emma Handson. Waarom notuleren voor haar zo ideaal is? Dat vertelt ze je graag zelf. En het mooie is: deze droombaan is ook voor jou bereikbaar.

Je mag puzzelen met taal

“Als notulist maak ik notulen van vergaderingen voor een verscheidenheid aan klanten (ook al zijn de meeste klanten pensioenfondsen). Dat houdt in dat je van de meest uiteenlopende vergaderingen een duidelijk en goed leesbaar verslag maakt. Dat kan best uitdagend zijn, omdat in de vergadering veel spreektaal, afkortingen en technische termen worden gebruikt, terwijl de notulen in schrijftaal en zelfstandig leesbaar moeten zijn. Ik moet dus de vergaderingen doorgronden en mag vervolgens puzzelen met taal om er een prettig leesbaar verslag van te maken. Heerlijk!”

Een specialisme is prettig

“Ik heb hiervoor van alles gedaan, van projectleider tot wedding- en eventplanner, officemanager, zangeres en koordirigent. Maar de rode draad in het hele verhaal is denk ik wel dat ik van alle markten thuis ben en altijd zoveel mogelijk van mijn specialiteiten heb willen benutten. Ik dacht altijd dat ik mezelf tekortdeed als ik niet al mijn kwaliteiten gebruikte en ik zag mezelf als een generalist. Maar in alle eerlijkheid: ik werd er ook moe van om continu te moeten schakelen. Ik was er juist aan toe om mijzelf te specialiseren.”

Het is elke dag anders

“Dat betekent zeker niet dat notuleren saai is! Ja, bij notuleren moet je vooral heel veel typen. Maar ondanks dat kan ik ondertussen wel zeggen dat geen enkele dag hetzelfde is. Zo noemde ik al de verscheidenheid aan klanten en soorten vergaderingen. Omdat ik vanuit Spanje werk, kan ik (helaas) niet fysiek bij vergaderingen aanschuiven, maar ik ben wel regelmatig digitaal aanwezig. Daarnaast werk ik vooral opnames van vergaderingen uit. De ene keer zijn dit beeldopnames en de andere keer alleen geluidsopnames. Lekker pittig soms, als er geen voorstelronde is aan het begin van de vergadering!”

Je bent een belangrijke schakel in het vergaderproces

“Als ik via Microsoft Teams aanschuif bij een vergadering, ben ik meestal behoorlijk druk met typen en schakelen tussen de vergaderstukken en de vergadering. Er is echter ook gelegenheid om de ‘boardroom dynamics’ op me in te laten werken. Ik vind het mooi om te zien hoe professioneel en gedreven onze klanten zich inzetten voor hun deelnemers. En ook al draag ik als notulist misschien niet letterlijk iets bij aan de vergadering, ik vind het toch een fijn idee dat mijn notulen een naslagwerk zijn voor de klant. Je bent daardoor echt van belang!”

Je kunt zelf je werk inplannen

“Ik vind het bij het uitwerken van opnames heel fijn dat ik zelf mijn werk kan inplannen. Natuurlijk heb je te maken met deadlines, maar ik vind het heerlijk om helemaal los te gaan op mijn planning en die zo efficiënt mogelijk te maken, zodat ik zoveel mogelijk klanten kan helpen. Doorgaans werk ik voor dezelfde klanten, maar het komt weleens voor dat ik vanwege spontane aanvragen of simpelweg een hele drukke planning bijspring bij een voor mij onbekende klant. Het is dan ook heerlijk om me te verdiepen in de specifieke wensen van die klant.”

Je hebt fijne collega’s

“Vanwege mijn emigratie werk ik inmiddels als zzp’er, maar ik woonde nog (net) in Nederland toen ik voor Emma Handson begon, dus ik ben ‘gewoon’ op locatie ingewerkt. Ik voelde me meteen heel erg welkom en part of the team. Ik probeer dan ook vanuit Spanje veel in contact te blijven. We streven er allemaal naar om de klant blij te maken. De ‘onboarding’ heb ik als heel prettig en professioneel ervaren, waardoor ik met zelfvertrouwen voor klanten aan de slag ben gegaan. En ook als je al even notuleert, kun je altijd bij collega’s terecht om te sparren. Hoe leuk ik het ook vind om te puzzelen met woorden, soms zie je het gewoon even niet meer. Zo fijn dat er dan collega’s zijn om even mee te denken!”

Notuleren is boeiend en je leert veel

“Ik heb bij Emma Handson echt ontdekt hoe leuk en interessant notuleren kan zijn. Ik heb inmiddels al zo’n veertien jaar ervaring met notuleren, maar sinds ik voor Emma Handson werk zeg ik: ‘Je hebt notuleren en je hebt NOTULEREN.’ Echt: er zit een wezenlijk verschil tussen een vergaderverslag maken en professionele notulen opstellen. Mezelf hierin bekwaam maken vind ik elke dag weer een leuke uitdaging, waarbij ik het idee krijg dat je nooit bent uitgeleerd! Daarnaast blijkt de pensioenwereld (juist nu met de overgang naar een nieuw pensioenstelsel) echt fascinerend te zijn! Nogmaals: ik leer elke dag en daar geniet ik enorm van.”

Notuleren kan ook jouw droombaan zijn

Je ziet: Chantal heeft haar droombaan gevonden. En ja: die is ook voor jou weggelegd. “Ben je getriggerd, maar twijfel je of (alleen) notuleren iets voor je is? Ga dan gewoon eens in gesprek bij Emma Handson”, adviseert Chantal. “Ook als je helemaal geen ervaring hebt, mag je erop vertrouwen dat je de juiste training krijgt om de klanten bekwaam te ondersteunen. Bij Emma Handson is ervaring niet belangrijk, motivatie wel! Ruim een half jaar na mijn start ben ik nog altijd blij met mijn keuze en ben ik dankbaar dat ik de kans heb gekregen me als notulist te bewijzen. Dreams do come true!”

Dank, Chantal! Veel plezier met notuleren!

Ben je overtuigd of wil je meer weten over het werk als notulist? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?