Kletsmaatjes gaat door bij Emma Handson

24 maart

Dit jaar is alweer de derde groep collega’s van Emma Handson begonnen met het project Kletsmaatjes van Stichting Het Begint met Taal. De collega’s zijn elk gekoppeld aan een nieuwkomer, met wie zij tijdens werktijd online gesprekken voeren om hen de Nederlandse taal te laten oefenen. Kletsmaatje Sanne: “Het is superleuk en het mag nog tijdens werktijd ook!”

Hoe Kletsmaatjes begon

Toen het in 2020 ineens rustiger werd op het werk door de coronamaatregelen, werd Emma Handson het eerste bedrijf dat zijn medewerkers beschikbaar stelde voor het project Kletsmaatjes. Inmiddels is de coronadip bij Emma Handson reeds lang voorbij en er is meer werk dan ooit. Toch gaat het project Kletsmaatjes door. Collega’s mogen zich tijdens werktijd inzetten voor het project en online gesprekken voeren met ‘hun’ Kletsmaatje.

Sanne en Maria

Sanne, transcriptionist en tekstcorrector met coördinerende taken bij Emma rapporteert & redigeert, is een van de collega’s die dit jaar zijn begonnen als Kletsmaatje. Zij werd na een intakegesprek met de organiserende stichting gekoppeld aan Maria, een Japanse studente die al eerder in Nederland heeft gewoond en nu weer terug is voor haar studie. “Maria heeft vooral contact met andere internationale studenten en spreekt daardoor weinig Nederlands,” vertelt Sanne. “Maar ze spreekt het al best goed, beter dan ik had verwacht! Ze wil vooral wat meer zelfvertrouwen krijgen in het spreken en haar woordenschat uitbreiden.”

Iets doen voor een ander

De motivatie van Maria is duidelijk. Maar hoe zit dat met Sanne? Ze vertelt: “Ik vind het vooral leuk om in contact te komen met mensen en iets te doen waar iemand echt iets aan heeft. Daarnaast spreekt het me aan dat ik echt een band met iemand kan opbouwen. Ik spreek Maria 26 weken lang iedere week een uur. Dat is anders dan wanneer het elke week iemand anders zou zijn.”

Samen oefenen

Op het moment dat we Sanne spreken, heeft ze Maria twee keer gesproken en komt het derde gesprek eraan. “De eerste keer hebben we vooral veel gepraat. Nu zoek ik ter voorbereiding wat opdrachten op de site van Kletsmaatjes, bijvoorbeeld een tekst die Maria kan lezen of zinnen waarover we kunnen praten met woorden die ze dan kan leren.” De gesprekken lopen soepel, vertelt Sanne. “Het klikt heel goed en we hebben dezelfde interesses. Ik heb nog niet één keer gedacht: ik weet niet waarover ik het nu nog moet hebben.”

Allebei leren

De verwachtingen van Sanne lijken dus uit te komen. “Het is superleuk om te doen en het mag nog tijdens werktijd ook! Het werkt ook echt twee kanten op: ik leer heel veel van haar over Japanse cultuur en dingen die ze daar anders doen, of dingen waarvan zij het gek vindt dat wij die zo doen. Dat is heel interessant.” Sanne sluit af: “Het geeft mij meer energie dan dat ik erin stop. Ik kijk weer uit naar de volgende keer!”

Wil jij net als Sanne werken met taal én de kans krijgen om vrijwilligerswerk te doen tijdens je werk? Emma Handson breidt continu uit en heeft daarom altijd meerdere vacatures openstaan. Neem eens een kijkje of neem contact met ons op door te bellen naar (073) 747 00 54, te e‑mailen naar info@emmahandson.nl of klik hier.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?