Emma’s als online kletsmaatje

4 februari

Stichting Het Begint met Taal zat bij de start van de coronacrisis even met de handen in het haar: de ontmoetingen van nieuwkomers met hun taalmaatjes konden niet meer fysiek plaatsvinden. Door snel te schakelen is dit probleem inventief opgelost door de ontmoetingen digitaal te maken en voilà: het project Kletsmaatjes was geboren. Vanaf de start bleek het succesvol, waardoor er een tekort ontstond aan vrijwilligers en de wachtlijst met nieuwkomers groeide. Inmiddels zijn er 1.500 koppels actief.

In oktober 2020 zijn Het Begint met Taal en Emma Handson een pilotproject gestart. De combinatie is logisch want iedereen die bij Emma Handson werkt, is op de een of andere manier geïnteresseerd in taal. Twaalf medewerkers van Emma Handson hebben een nieuwkomer onder hun hoede gekregen, waarmee ze elke week een uur kletsen.

De nieuwkomers zijn afkomstig uit alle windstreken. Zo zijn onze Emma’s gekoppeld aan onder andere een docent uit Turkije, een taxichauffeur uit Syrië en een expat uit India. De gesprekken kunnen over van alles gaan, van klederdracht tot Spinoza en van traditionele gerechten tot de Nederlandse geschiedenis. Het doel is om de nieuwkomer te helpen met taalvaardigheid, zodat hij of zij zich beter kan redden in de Nederlandse samenleving.

Maatschappelijke betrokkenheid

Franka van Dommelen, directeur‑eigenaar van Emma Handson, is maatschappelijk betrokken en daar geeft ze ook invulling aan. Vooral tijdens de coronapandemie vallen veel mensen tussen wal en schip en voor deze mensen wil Franka wat doen. In de zomer van 2020 is Emma Handson al gestart met het online begeleiden van een aantal basisschoolleerlingen. De inspanningen van de collega’s betalen zich daar terug door blije kinderen die en passant ook nogal eens een tien voor taal halen. Ook voor het project Kletsmaatjes geldt dat beide partijen er plezier aan beleven: de Emma’s steken wat op van andere culturen en de nieuwkomers voelen zich vrij om hun nieuwe taal te oefenen.

Bastiaan Weldring is namens Het Begint met Taal de enthousiaste coördinator van het project Kletsmaatjes. In die hoedanigheid staat hij alle Emma’s met raad en daad bij. Hij monitort de voortgang van de afspraken en evalueert de ervaringen van zowel de Emma’s als de nieuwkomers.

Word ook kletsmaatje

Wil je ook kletsmaatje worden? Op de website van Het Begint met Taal vind je meer informatie en kun je je aanmelden als vrijwilliger. 

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?