Mindful op het werk

19 augustus

Het werk van een notulist kan best stressvol zijn, met alle deadlines die moeten worden gehaald. In het kader van het Zomerprogramma voor notulisten gaf collega Daniëlle daarom een workshop Mindfulness op het werk.

Omgaan met stress

Notulist én mindful coach: hoe is dat zo gekomen? Daniëlle: “In 2016 zat ik zelf in een heel drukke periode. Ik moest zoveel ballen in de lucht houden. Daar wilde ik iets aan doen. Toen ben ik een training mindfulness gaan volgen. Ik wilde ruimte voor mezelf maken, ook in mijn hoofd. Je kan door mindful te zijn andere beslissingen maken dan als je steeds maar doorrolt. Ik ben me er daarna meer in gaan verdiepen en heb een jaar een opleiding tot mindful coach gevolgd. Ik ben geen expert, maar weet er inmiddels wel veel van.”

Uit de automatische piloot

Wat is mindfulness dan precies? “Voor mij betekent het vooral uit je automatische piloot stappen”, legt Daniëlle uit. “Je gaat uit je automatische gedachtegang door meer vanaf een afstandje naar jezelf te kijken. Je leert hoe je met stressvolle gedachten kan omgaan. Je wordt je bewust van je lichaam, je gedachten en je gevoel en bent alleen bezig met het hier en nu. Alleen al daardoor kunnen je gedachten rustiger worden.”

Oefeningen

Het doen van oefeningen helpt met het zelfbewustzijn. Daniëlle: “Ik heb met de collega’s in de workshop oefeningen gedaan en hen laten ervaren hoe makkelijk je afdwaalt en weer in je gedachten zit. Daarom kunnen die oefeningen zo nuttig zijn. Het is eigenlijk het makkelijkste om die te leren als je niet in een stresssituatie zit, zodat je in een stresssituatie een extra tool hebt om ermee om te gaan.”

Ademhaling en zintuigen

Wat zijn dat dan voor oefeningen? “Het gaat erom dat je je meer bewust bent van je lichaam”, zegt Daniëlle. “Het zijn oefeningen om alle zintuigen bewuster in te zetten. Hoe zwaar je lichaam voelt, wat je ruikt, hoort en ziet. Dat is de eerste stap: het is voor veel mensen al ongebruikelijk om daar zo bewust mee bezig te zijn. Je wordt je bewust van jezelf en kan daardoor met een afstandje naar jezelf kijken. Later kun je dat uitbreiden en ook je emoties en je stemming onderzoeken.”

Niet zweverig

Arno is een van de notulisten die de workshop van Daniëlle volgde. “Ik ben helemaal niet van het zweverige”, vertelt hij. “Maar ik weet dat mijn vader hier heel veel aan heeft gehad, daarom heb ik de workshop toch gevolgd. Het bleek juist heel concreet toepasbaar! Ik denk dat het op mijn werk, maar ook in mijn sport echt nuttig kan zijn.”

Mindfulness en werk

En hoe kan mindfulness je dan helpen in je werk? Daniëlle: “Je hoeft echt niet tijdens je werk een kussentje te pakken en oefeningen te doen, maar bewust zijn kan je wel helpen om even terug te keren naar het nu. Je realiseert je waar je eigenlijk mee bezig bent. Het kan genoeg zijn om even een half uurtje iets anders te doen en dan verder te gaan met je werk. Of je merkt dat je vast zit en hulp nodig hebt. Ik hoop dat het de collega’s kan helpen er anders tegenaan te kijken.”

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?