Het leven van een Kletsmaatje

18 augustus

Taal is zeg maar echt ons ding. We vinden het leuk om onze kennis van taal te delen met anderen. Daarom mogen collega’s van Emma Handson tijdens hun werktijd deelnemen aan het vrijwilligersproject Kletsmaatjes. Jeannet is een van hen. “Het is zo leuk om een kletsmaatje te zijn!”

Over Kletsmaatjes

Met Kletsmaatjes heeft Stichting Het Begint met Taal een nieuwe, online vorm van taalcoaching gelanceerd. Wekelijks spreken een vrijwilliger en een nieuwkomer af via online tools zoals WhatsApp, Google Meet of Zoom. Samen oefenen ze de Nederlandse taal en delen ze wat hen bezighoudt. Dat is goed voor de taalontwikkeling, het zelfvertrouwen en netwerk van nieuwkomers én vrijwilligers.

Jeannet en Viktoria

Jeannet (rechts op de foto) werkt bij Emma Handson en kreeg van de coördinator van Kletsmaatjes de naam en contactgegevens door van Viktoria uit Bulgarije. Zij woont een aantal jaar in Tilburg en heeft daar ook gestudeerd. Jeannet vertelt: “Ondanks het leeftijdsverschil klikte het gelijk. Ze merkte op dat er in Nederland veel Engels wordt gesproken en dat maakt het moeilijker om Nederlands te leren. Zoals zij zegt: ‘Elke Nederlander kan goed Engels verstaan én praten’. In het begin spraken we dan ook veel Engels met elkaar, maar nu zijn dat alleen nog woorden die moeilijk zijn en dan verduidelijken we het in Engels.”

Kinderboeken en spelletjes

Hoe heeft Jeannet Vikoria geholpen met het leren van de Nederlandse taal? Jeannet: “In het begin hielpen filmpjes met voorgelezen kinderboeken op YouTube. Naderhand werden dat filmpjes van korte gesprekjes uit het dagelijks leven. Ook hebben we Skribble online gespeeld. Dan tekende ik iets en dan moest Viktoria het Nederlandse woord raden van het onderwerp.”

Gezellige Kletsmaatjes

Jeannet geeft aan dat het erg leuk was om elkaar én elkaars cultuur beter te leren kennen. “In Bulgarije neemt bijvoorbeeld niemand brood mee voor in de pauze en wandelen ze ook geen rondje. Daar is het lunchen buiten de deur heel goedkoop en dat doet iedereen. Vrouwen hebben altijd mooie lange gelakte nagels en hoe jonger iemand is, hoe langer de nagels zijn. Verder is zij single en dan is het altijd leuk om haar verhalen te horen over het daten.”

Leren van elkaar

Voor Viktoria is het nut van de gesprekken duidelijk: zij heeft een stuk beter Nederlands geleerd. Wat haalt Jeannet eruit, naast de gezelligheid? “Een uurtje per week is een kleine moeite en we leren er beiden van op deze manier. Eerst werd mijn Engels een stuk beter en naderhand wist ik meer over haar cultuur!”

Blijvend contact

Jeannet heeft er een goede kennis bijgekregen door Kletsmaatjes: “We hebben elkaar twee keer in het echt ontmoet en voor de rest alles online. Het is toch fijn om elkaar in het echt te zien. We hadden een leuke wandeling gemaakt bij mij in de buurt en in Tilburg hebben we lekker in het Spoorpark gewandeld. Binnenkort heb ik mijn laatste gesprekje met Viktoria, maar we houden daarna nog zeker contact!”

Kletsmaatjes voor Bedrijven

Bij Emma Handson hebben in totaal tot nu toe 12 collega’s zich een uur per week tijdens werktijd mogen inzetten voor Kletsmaatjes. Directeur Franka van Dommelen is enthousiast over het project en kan het iedere werkgever aanraden. Zij mocht haar enthousiasme onlangs delen met Koningin Máxima.

Lijkt het je ook iets of iets voor het bedrijf waar je werkt of ken je een nieuwkomer? Hier vind je alle informatie: https://www.hetbegintmettaal.nl/kletsmaatjes/

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?