Emma Handson meets Hare Majesteit Koningin Máxima

1 april

Het project Kletsmaatjes van de stichting Het Begint met Taal, waarin vrijwilligers als taalcoach worden gekoppeld aan nieuwkomers, bestaat één jaar. Bovendien zijn er inmiddels al 2.000 koppels via Kletsmaatjes gemaakt. Dit is gevierd met een digitale meeting met als eregast Hare Majesteit Koningin Máxima. En Emma Handson was erbij! Directeur Franka van Dommelen: “Heel bijzonder dat ik ons verhaal mocht delen.”

Laten we bij het begin beginnen: hoe komt Emma Handson aan tafel met onze koningin?

“Wij zijn het eerste bedrijf dat zich bij Kletsmaatjes meldde om een bijdrage te leveren. Hoe dat zo kwam? Ik zocht al langere tijd naar een manier om meer te betekenen. De eerste lockdown naar aanleiding van de coronamaatregelen in maart 2020 zorgde ervoor dat ik die droom in vervulling kon laten gaan. Er was toen ook bij ons minder werk en we hebben van de nood een deugd gemaakt: we zijn toen gestart met het project Huiswerkbegeleiding waarbij we basisschoolleerlingen begeleidden. Al doende bleek dat collega’s nog meer wilden betekenen en zodoende zochten wij een samenwerkingspartner. Collega Laura kwam daarna Kletsmaatjes op het spoor. Na een eerste oriënterend gesprek bleek dat er een enorm tekort is aan Kletsmaatjes en wij konden dan ook al snel aan de slag. Met Kletsmaatjes hebben wij meer kunnen betekenen dan wij op voorhand hadden kunnen denken.”

Wat doet Emma Handson voor Kletsmaatjes?

“Wekelijks praten zes collega’s tijdens werktijd online met een vast Kletsmaatje met een niet-Nederlandse achtergrond. Gedurende 20 weken spreken zij een uur per week met hun eigen Kletsmaatje. Daardoor bouwen zij een relatie op. De collega’s zijn gematcht met hun Kletsmaatje en maken gebruik van het platform van Kletsmaatjes met tools voor vrijwilligers om met elkaar in gesprek te gaan. Daarbij komen tal van onderwerpen voorbij. Het eerste traject van 20 weken loopt binnenkort op zijn einde, maar de volgende zes collega’s staan alweer te trappelen om met hun Kletsmaatje aan de slag te gaan.”

En wat levert dat op?

“Het is heel mooi en bijzonder dat je zo direct contact maakt en direct de ander kan helpen. Maar ook wij leren hierdoor! Niet alleen over de ander en een andere cultuur, maar ook over onze eigen taal. Want als je iets moet uitleggen, moet je je soms toch weer even verdiepen in onze eigen eigenaardige taalregels. Voor onze collega’s is het fijn dat je direct betrokken bent. Je bent getuige van de ontwikkeling van de taalvaardigheden van je Kletsmaatje, je krijgt de kans je taalkennis te delen en je communicatievaardigheden te verbeteren en het zorgt intern voor verbinding, omdat de collega’s die hiermee bezig zijn andere gesprekken met elkaar voeren. En het is natuurlijk ook gewoon een leuke onderbreking van je werkdag. De collega’s zijn heel enthousiast over het project.”

En dat alles leidde tot het gesprek met Hare Majesteit Koningin Máxima. Hoe was dat?

“Het was heel leuk! Hare Majesteit Koningin Máxima was erg geïnteresseerd en betrokken en goed voorbereid. Alles wat ik hier vertel, mocht ik ook tegen haar vertellen. Ik vertelde over de oorsprong van de samenwerking, het enthousiasme waarmee collega’s deelnemen en de link met ons bedrijf als taalspecialist. We zijn immers continu bezig met taal: met redigeren, het maken van notulen en de gesprekken die onze personal assistants voeren. Kletsmaatjes past dus heel goed bij ons, want ook hierbij luisteren we, zijn we een gesprekspartner en leggen we verbindingen.

Ik mocht vertellen over de rol van ons bedrijf bij Kletsmaatjes, maar er waren ook gesprekken met bijvoorbeeld een vrijwilliger en een nieuwkomer, het 2.000ste koppel. Ik ben bij het hele gesprek aanwezig geweest en het was heel motiverend om de ervaringsverhalen te horen. Je ziet dat er echt relaties ontstaan. Ik herken dat ook bij onze collega’s: verschillende koppels houden contact als het traject is afgelopen, omdat er zo’n goede klik is. Hare Majesteit Koningin Máxima gaf zelf ook nog aan dat ze het zo goed vond dat mensen met elkaar in gesprek blijven. En ook dat het over heel diverse onderwerpen gaat.”

Het project is dus succesvol. En een blijvertje?

“Dat is zeker onze intentie! Ook nu het bedrijf weer op volle kracht draait, gaan we door met zowel Kletsmaatjes als de Huiswerkbegeleiding. Natuurlijk helpen wij iedere dag veel relaties en collega’s om van hun dag een succes te maken (en daar ben ik enorm trots op) en zo kunnen we nog meer betekenen!”

Wil je meer weten of zelf Kletsmaatje worden? Lees dan meer over Kletsmaatjes op de site van Het Begint met Taal. Ben je een echte taalliefhebber en wil je met taal werken? Bekijk dan eens de vacatures van Emma Handson. Wellicht kun je een uitdagende baan combineren met het project Kletsmaatjes!

En mocht je willen zien hoe dit werkbezoek plaatsvond? Kijk dan vanavond om 23:00 uur naar Shownieuws (SBS6) of zaterdag 3 april a.s. om 19:50 uur naar Blauw Bloed (NPO 2)

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?