Van manager naar notulist: vooral doen wat je leuk vindt

28 juli

Na 33 jaar Rabobank kreeg de carrière van Oda een verrassende wending: ze werd notulist. Dit werd in eerste instantie ingegeven door een reorganisatie, maar ze zou niet anders meer willen: “Ik had niet gedacht dat ik na een jarenlange carrière in het bankwezen nog zo’n leuke baan op een heel ander vlak zou vinden, met zoveel uitdaging!”

Terug naar het begin

Om de stap van Oda te kunnen volgen, gaan we terug naar het begin van haar loopbaan. “Na het vwo wilde ik niet gaan studeren en volgde ik de eenjarige opleiding tot directiesecretaresse bij Schoevers”, vertelt Oda. Ah, dus er is toch een directe link met Emma Handson? “Niet echt”, lacht Oda. “Ik ben inderdaad een dag na de diploma‑uitreiking als directiesecretaresse begonnen, gelijk al bij de Rabobank, maar dat heb ik niet lang gedaan. Ik wilde meer en werd baliemedewerkster en daarna adviseur. Vooral het klantcontact sprak me erg aan.”

Werken en studeren

Oda heeft bij veel verschillende lokale Rabobanken gewerkt en kreeg steeds een andere functie. “Ik heb van alles gedaan”, zegt Oda. “Verzekeringen, beleggingen, hypotheken. Ik werd al snel teamleider en wilde manager worden, maar daarvoor eiste de bank een hbo-diploma. Ik heb toen naast mijn werk een heao‑opleiding opgepakt: Economie en management. Ik weet niet meer hoe, maar ik heb het gered. Ik had daarnaast nog maar weinig tijd voor andere dingen. Dat bleef daarna eigenlijk zo: in de laatste 15 jaar bij de bank heb ik allerlei managementfuncties gehad. Interessant, uitdagend, maar ook intensief.”

Een nieuwe stap

Dan volgt er een reorganisatie en wordt alles anders. Oda: “Eerlijk: het was niet mijn keuze om bij de bank weg te gaan. Maar door de reorganisatie kreeg ik (en gunde ik mezelf) wel de tijd om uit te zoeken wat een mooie vervolgstap zou zijn.” Zo komt Emma Handson op haar pad. Pas na het tweede gesprek met directeur Franka laat Oda zich overhalen om notulist te worden. “Ik was in eerste instantie niet heel enthousiast”, bekent Oda. “Bij de bank was het notuleren van vergaderingen altijd een soort ondergeschoven kindje. Maar het klikte met Franka en ik kon het altijd proberen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Het was maar goed dat Oda het notuleren een kans gaf: notuleren als werk hebben, blijkt iets heel anders dan wanneer je zelf aan het vergaderen bent en het erbij moet doen. “Ik vond het eigenlijk gelijk verrassend leuk!”, zegt Oda. “Ik was bang dat het misschien een wat eenzame functie zou zijn, maar dat is echt niet het geval, doordat je bij veel vergaderklanten aan tafel aanschuift en ook buiten de vergaderingen om contact met ze hebt. Voorbereiden en uitwerken doe ik thuis, wanneer het mij uitkomt. Die combinatie van thuiswerken en op locatie aanwezig zijn, is heel fijn. En wat ik vooral prettig vind: ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen werk en voor niemand anders. Als manager was ik altijd aan het zorgen. Nu heb ik mijn eigen overzichtelijke agenda en heldere deadlines. Het loslaten van al die verantwoordelijkheden, vooral voor randvoorwaarden, voelt heerlijk.”

Ervaring meenemen

De ervaring die Oda bij de Rabobank opdeed, is zeker niet weggegooid. Ze notuleert voornamelijk voor pensioenfondsen, dus haar kennis uit de financiële wereld komt goed van pas. “Het is niet allemaal nieuw wat ik hoor; dat scheelt wel”, vindt Oda. “Maar ik leer nog iedere vergadering bij. Als ik van een agendaonderwerp weinig weet, zoek ik dat nader uit. Dan leer ik weer wat nieuws.” Daarnaast herkent ze de klantgerichtheid en het werken met deadlines. “Ik werk nog steeds buiten kantooruren als dat nodig is, maar het voelt wel anders. Als ik ’s avonds of in het weekend werk, kan ik de volgende dag andere dingen doen. De werk-privébalans is nog nooit zo goed geweest.”

Voordelen

Werk-privébalans, flexibiliteit en eigen verantwoordelijkheid. Dat zijn volgens Oda de belangrijkste voordelen van haar werk als notulist. “En jezelf scherp houden”, vult ze aan. “Ik heb gaandeweg al meerdere keren een aanbieding gehad voor een managementfunctie, maar ik heb het niet gedaan. Meer salaris is niet (meer) mijn drijfveer. Het werk moet vooral leuk en uitdagend zijn.”

Complimenten

En leuk is het. Oda: “Klanten zijn zichtbaar blij met een goede notulist. Vorige week had ik nog een klant die zei: ‘Ik snap niet hoe je dat doet. Ik vind het zo knap hoe je onze vergaderingen professioneel op papier krijgt!’ Als ik in een volgende vergadering hoor dat de notulen van de vorige keer ongewijzigd zijn goedgekeurd, weet ik dat ik mijn werk weer goed heb gedaan.”

Aanrader

Oda zit dus op haar plek als notulist. Ze raadt het vak dan ook zeker aan. “Als je 50+ bent, nog niet aan je pensioen toe bent en jezelf nog wil uitdagen, is dit de perfecte baan”, vertelt ze enthousiast. “Je moet wel gevoel voor taal en een beetje lef hebben én bereid zijn nieuwe dingen te leren.”

Zie jij een baan met uitdaging, eigen verantwoordelijkheid en flexibiliteit ook wel zitten? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe notulisten in ons groeiende bedrijf. Bekijk onze vacatures, bel naar (073) 747 00 54, e‑mail naar info@emmahandson.nl of klik hier.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?