Optimaliseer je thuiswerkplek in 2021

25 februari

Bij Emma Handson is thuiswerken normaal. Nee, niet (alleen) vanwege COVID-19, maar vooral omdat Emma Handson sinds jaar en dag flexibel, tijd- en plaatsonafhankelijk werkt. De standaardarbo-eisen kennen we inmiddels wel (een beeldscherm op ooghoogte, een ergonomische bureaustoel, enzovoorts). Maar wat draagt nou nog meer bij aan een fijne thuiswerkplek? Met een verhuizing in spé en ruimte voor een heus eigen thuiskantoor neemt Anne-Sophie ons mee in het optimaliseren van haar thuiswerkplek.

Zitten is het nieuwe roken: blijf in beweging

Als ik erover nadenk, snap ik ook wel dat een hele dag achter een bureau zitten niet bevorderlijk is voor mijn gezondheid en productiviteit. Toch maak ik me hier regelmatig schuldig aan en vergeet ik in beweging te blijven. Het creëren van een zit-sta-werkplek moet daar verandering in brengen. Vaker van houding wisselen, verbetert de doorbloeding. Dit levert meer energie, concentratie en creativiteit op. Een beetje extra activiteit gedurende de dag zorgt er ook nog eens voor dat je productiever bent. Daarom komt er naast mijn bureau een yogamat te liggen. Zodat ik op elk moment even kan rekken en strekken om vervolgens weer meters te maken. Wil je zelfs tijdens het zitten actief blijven? Dan is een zitbal (hallo core stability!) of een stoelfiets echt iets voor jou!

Planten voor sfeer en zuivere lucht

Lekker staan en zitten is één ding, maar er komt meer kijken bij een prettige werkomgeving. Een paar planten doen bijvoorbeeld wonderen. Het ziet er allereerst mooi uit: wel zo fijn voor een plek waar je een groot deel van de dag doorbrengt! Maar luchtzuiverende planten zorgen voor meer dan alleen sfeer. Zo’n groene oase heeft een rustgevende werking en zorgt voor gezondere lucht. En dit heeft weer meer energie en productiviteit tot gevolg. Welke planten geschikt zijn voor een thuiskantoor, hangt natuurlijk af van hoeveel ruimte je hebt. Voor mij is makkelijk te verzorgen ook een pré, zodat ik tijdens het werken niet word afgeleid door achterstallig plantenonderhoud. Planten die bekend staan om hun luchtzuiverende werking zijn bijvoorbeeld de graspalm, de rubberplant en de dracaena. Deze zijn ook nog eens geschikt voor mensen zonder groene vingers!

Muzikale begeleiding of juist stilte

Meestal geldt voor mij: hoe minder afleiding, hoe beter. Een stille, rustige werkplek is dan een must.  Maar de juiste muziek tijdens de juiste werkzaamheden (zoals het schrijven van deze blog) helpt me soms om relaxter en geconcentreerder te werken. De playlists Deep Focus en Piano in the Background op Spotify zijn hier favoriet. Een goede speaker kan dus in mijn thuiskantoor niet ontbreken. Wil je toch even volkomen stilte? Een koptelefoon met noise cancelling werkt super, maar een paar simpele oordopjes natuurlijk ook.

In geuren en kleuren

Om in een fijne werkflow te komen kun je je andere zintuigen ook aan het werk zetten. Meer focus bereik je bijvoorbeeld door de geur van eucalyptus of rozemarijn. Van citrusgeuren word je productiever. En je gaat sneller typen door de geur van pepermunt (vooral handig voor onze notulisten en typistes)! Onderschat ook niet de kracht van een goede kleur op de muur. Zo geeft de kleur blauw rust en bevordert het de concentratie. Ook geel is een goede keuze als je je goed wil focussen. Top dus, vooral in combinatie met al die planten!

Mijn collega’s en ik maken vanuit onze thuiskantoren graag een succes van jouw dag! Waarmee ben jij geholpen? Laat het ons weten. Dit kan door te bellen naar (073) 747 00 54, te mailen naar info@emmahandson.nl of klik hier voor meer informatie. We gaan graag de samenwerking met je aan!

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?