Ode aan de PA op Nationale Secretaressedag

15 april

Op donderdag 15 april is het Nationale Secretaressedag, de dag dat alle secretaresses, managementassistenten, directiesecretaresses en personal assistants (PA) in het zonnetje worden gezet. Want het mag dan wel Secretaressedag heten, die functienaam is bijna uitgestorven. En niet voor niets: de PA van vandaag is niet te vergelijken met de secretaresse van vroeger.

Een PA is geen koffiejuffrouw

De secretaresse, dat was toch iemand die telefoontjes beantwoordde, post verstuurde, gasten binnenliet en koffie voor ze serveerde? Een functie waarvoor je uiteraard taalkundig onderlegd en gestructureerd moest zijn. En natuurlijk attent en vriendelijk, zodat je ook voor een bosje bloemen of bonbons kon zorgen. Waarschijnlijk klopte de werkelijkheid toen al niet met het heersende beeld. Ook toen konden veel directeuren al niet zonder hun secretaresse. Maar de PA’s van tegenwoordig zijn helemaal een onmisbare schakel in een bedrijf. Ja, ze zorgen nog steeds voor beantwoording van telefoon en e-mail, maar daarnaast is er zoveel méér. Ze zijn de spin in het web, scheppen orde in de chaos en ontzorgen degene voor wie ze werken optimaal.

Hoogopgeleide vrouwen én mannen

Geen wonder dat de meeste PA’s minimaal een hbo-opleiding hebben. Er wordt nogal wat van ze gevraagd. E-mail beantwoorden of telefoon opnemen is geen afwezigheidsmelding schrijven of terugbelverzoek noteren. In het ideale geval kan de PA de vragen beantwoorden, zodat de leidinggevende daarnaar geen omkijken heeft. De PA kan dat, omdat zij of hij – want ja, ook dat is veranderd – precies weet wat er speelt binnen de organisatie en hoe de lijnen lopen. Afspraken? Daar hoeft een directeur alleen nog maar heen te gaan, want de PA heeft de afspraak al gepland én daarbij rekening gehouden met de reistijd en de voorbereiding. Locaties en cursussen regelen en daarbij het budget in de gaten houden? Of voorbereidingen treffen voor het samenvoegen van twee bedrijven? Ook daar draait de PA de hand niet voor om.

PA’s van Emma Handson maken een succes van jouw dag

De secretaresse van toen heeft zich dus ontwikkeld tot de PA van nu. En de PA’s van Emma Handson gaan hierin nog net een stapje verder. Zij proberen brandjes te blussen nog voor ze zijn ontstaan. En ook als ze voor een ad-hocklus worden ingevlogen, weten ze zich razendsnel in te lezen in de organisatie, zodat ze daar al snel werken alsof ze nooit anders hebben gedaan. Zo maken onze PA’s een succes van jouw dag. Je zult ze al snel niet meer kunnen missen!

Ervaar ook het gemak van een PA van Emma Handson en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Lees meer over onze diensten of stuur ons direct je vraag. Wij ontzorgen jou graag!

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?