Even voorstellen: notulist Jules

28 september

Als je net klaar bent met studeren en gaat solliciteren, loop je vaak tegen een muur: werkervaring is een vereiste. Niet bij Emma Handson. Wij leren je ons vak graag! Jules rondde eind vorig jaar zijn universitaire studie af en kon direct daarna aan de slag bij Emma Handson. “Ik vind het een hele gezellige plek en een fijne overgang van het studentenleven naar het werkende leven.”

Neerlandicus

Jules studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en volgde daarna de master Letterkunde / Literair Bedrijf. “Taal en tekst heeft altijd wel een rol gespeeld”, vertelt Jules. “Dat vind ik interessant en dat is ook de reden dat ik Nederlands ging studeren. Mijn baan als notulist sluit daarbij perfect aan.”

Breed inzetbaar

Jules had niet direct bedacht dat hij notulist zou worden. “Ik heb stage gelopen bij het Spoorwegmuseum en daar onderzoek gedaan voor een tentoonstelling over een historische treinramp”, vertelt hij. “Dat toont wel aan dat je als neerlandicus breed inzetbaar bent. Neerlandici kom je in allerlei branches tegen, ook bij Emma Handson trouwens. Ik kende notulist nog niet als fulltimeberoep, maar toen ik werd benaderd op LinkedIn, sprak het me gelijk aan.”

Uitdagend werk

Notuleren is – in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht – werk op hoog niveau. “Het is echt serieus werk”, vindt Jules. “Dat merkte ik al aan de vacature en de gesprekken en ik ervaar dat zelf ook. We notuleren veel voor pensioenfondsen en op dat gebied heb ik nog veel te leren. Dat maakt het werk uitdagend. Je verdiept je als 25-jarige niet zomaar in de pensioenwereld!”

Uitgebreid inwerktraject

Jules kreeg een uitgebreid inwerktraject om een goede notulist te worden. “Het inwerken heb ik ervaren als een warm bad”, omschrijft hij zijn eerste weken. “Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij andere bedrijven gaat, maar als ik van tevoren had kunnen bedenken hoe ik ingewerkt zou willen worden, dan is het wel hoe het hier is gegaan. De eerste maand heb ik veel uitleg gehad en kon ik oefenen met opnames van vergaderingen. Ik kon daardoor goed voorbereid naar mijn eerste vergadering. Alle notulen – ook van ervaren notulisten trouwens – worden nagelezen door een collega en je krijgt veel feedback. Dat is heel fijn, want ik wil natuurlijk een steeds betere vertaalslag maken.”

Leren en ontwikkelen

Ook nu nog leert Jules elke dag bij. “Ik merk dat ik vanuit mijn studie wel de vaardigheden heb om me de pensioenmaterie eigen te maken”, zegt Jules. “Ik ben ook bezig met de opleiding bij SPO (Basisopleiding Pensioenen) en sinds kort zit ik in de werkgroep Emma Innoveert, om technische ontwikkelingen in ons vakgebied te onderzoeken, zoals AI. Ik ben zelfs projectleider van die werkgroep.” Jules mocht in de zomer ook een workshop Creatief schrijven geven aan zijn collega’s en werd naast het notuleren ingezet voor redigeeropdrachten. “Dat maakt het werk heel afwisselend.”

Collega’s

Fijn, al die mogelijkheden! En wat vindt Jules nu het allerleukste aan het werk? “De gezelligheid van de collega’s”, benoemt hij. “Dat is eigenlijk wel gek dat ik dat zeg, want veruit de meeste notulisten werken thuis. Maar ik heb ervoor gekozen om gewoon naar kantoor te gaan. Dat kan ook en die mogelijkheid is wel zo prettig. En met mijn collega-notulisten heb ik regelmatig contact in diverse Skypegroepen. We delen bijvoorbeeld leuke taaluitspraken of anekdotes en ik kan er terecht met inhoudelijke vragen.”

Taalgebruik

Als neerlandicus kan Jules ook genieten van het taalgebruik van sprekers in vergaderingen die hij notuleert. “Dat zijn echt wel leuke dingen tijdens zo’n vergadering, van die mooie taaluitspraken die je voorbij hoort komen”, vindt hij. “Ik ben hier begonnen omdat ik graag ravot met taal. Daarin kan ik me helemaal uitleven.”

Studievaardigheden

Toch hoef je niet per se Nederlands te hebben gestudeerd om notulist te kunnen worden, vindt Jules. “Ik denk dat alle studenten – niet alleen studenten Nederlands – vaardigheden vanuit hun studie opdoen die ze kunnen gebruiken als notulist. Als student doe je veel onderzoeksopdrachten en maak je een scriptie. Daardoor ben je steeds bezig met het verwerken van materie tot teksten. Als notulist kun je die vaardigheden concretiseren en werkervaring opdoen.”

Werkervaring

Jules vindt het top dat hij, bijna recht van de universiteit, bij Emma Handson de kans heeft gekregen om aan de slag te gaan. “Ik vind het een hele gezellige plek en een fijne overgang van mijn studentenleven naar het werkende leven. Ik doe nu werkervaring op in de secretariële sector en leer heel veel. Wie weet hoelang ik hier nog blijf en wat hierna op mijn pad komt.”

Ben jij net afgestudeerd en op zoek naar een baan waarin je veel kan leren? Bekijk dan eens onze vacatures. Er zit vast ook iets voor jou bij!

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?