Een perfect jaarverslag? 4 tips

8 december

Het jaarverslag waar je aan hebt gewerkt is af. Dat is fijn, want het was een hele klus. Misschien twijfel je of er tikfouten of slordigheden in zijn blijven staan. Of misschien heb je er met meerdere personen aan gewerkt en hanteert iedereen een andere schrijfstijl. Wil je zeker zijn van een goed rapport? Check de volgende 4 tips!


1. Maak van ctrl + f je beste vriend

Bijvoorbeeld om dubbele spaties te checken of een bepaald woord te vervangen. Weet je niet zeker of je gebeurt en gebeurd in het hele rapport juist hebt vervoegd? Zoek op ‘gebeur’ en loop de woorden stuk voor stuk na. Vind je dat je ‘ook’ te vaak hebt gebruikt? Als je hierop zoekt, zie je in één oogopslag hoe vaak het woord voorkomt. Als synoniem hiervoor kun je onder meer tevens, daarbij en eveneens gebruiken. Wij zouden niet meer zonder ctrl + f kunnen, hoor.

2. Controleer de opmaak

Heb je aan de paginanummering gedacht? En is die paginanummering goed doorgevoerd in je inhoudsopgave? Inconsistent gebruik van kopjes ziet er slordig uit. Scrol daarom je verslag even door om te controleren of je de koppen en subkoppen hetzelfde hebt weergegeven. Houd het bij voorkeur bij één accentuering: vet, cursief óf onderstreept. Anders wordt het zo’n chaos.

3. Bedenk vooraf formuleringen

Kies of je spreekt van ‘wij’ of dat je schrijft vanuit de bedrijfsnaam (in ons geval Emma Handson). In dat laatste geval moet je ook scherp hebben hoe je naar je eigen bedrijf verwijst. Constant de naam herhalen maakt een tekst moeilijk leesbaar, dus vervang deze zo nu en dan door ‘het bedrijf’, ‘de organisatie’ en hij / zij.

4. Denk na over je getallen

Want deze kun je voluit schrijven, maar ook als cijfers. Of je kunt ervoor kiezen tot en met twintig voluit te schrijven, en alles daarboven als cijfers. Een andere mogelijkheid is nog om de getallen in de lopende tekst voluit te schrijven en in tabellen als cijfers. En wat doe je met bedragen in miljoenen of miljarden? Schrijf je dan € 1.000.000,- of schrijf je € 1 miljoen? Het belangrijkste is in ieder geval dat je hierin consistent bent.

Beter nog: lees het complete verslag door

Wil je een 100% perfect bestuursverslag? Dan moet je toch echt de tijd nemen om je rapport van voor tot achter door te lezen of iemand bereid vinden om dit met een frisse blik voor je te doen. Je kunt bijvoorbeeld een van onze taalkundigen inschakelen; zij doen niets anders!

Jouw voordelen als je het jaarverslag door ons laat redigeren:

  • – Correctie van spelling en grammatica;
  • – Controle op (in)consistentie van gebruikte terminologie;
  • – Handhaving van correcte lay-out en huisstijl;
  • – Oplevering van het geredigeerde jaarverslag binnen 3 werkdagen;
  • – Tijdwinst en meer focus;
  • – Redactie door onafhankelijke tekstprofessionals.


Naast het redigeren van het jaarverslag is er de mogelijkheid om het jaarverslag te laten transformeren tot een schitterend ontworpen (boek)werk. Tevens bieden wij de mogelijkheid om jouw jaarverslag samen te vatten tot één of enkele vlot leesbare pagina’s voor online publicatie. Interesse? We geven graag meer uitleg. Stuur een mail naar info@emmahandson.nl, bel naar (073) 747 00 54 of klik hier. Wij staan voor je klaar.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?