Een dag uit het leven van een tekstcorrector

11 augustus

Emma Handson heeft tekstcorrectoren in dienst die van het tegenlezen van notulen hun specialiteit hebben gemaakt. Alle notulen die onze notulisten maken, worden nagekeken door een tekstcorrector. Zo bewaken we de kwaliteit die Emma Handson hoog in het vaandel heeft staan. Corine is een van hen en neemt je mee in een dag in haar werk.

Heerlijk, ik ben vroeg wakker en kan dus lekker vroeg beginnen met mijn werk als tekstcorrector. Dat is het voordeel van thuiswerken. Zo kan ik op tijd stoppen en na het werk optimaal van de zon genieten die eind van de middag op mijn terras schijnt. Ik kruip direct achter mijn computer en log in in mijn werkomgeving. Ik tik een vrolijk goedemorgen – met zonnetje – in de groepschat die we met alle tegenlezers van notulen hebben en krijg vrijwel meteen antwoord van collega Saskia, die in Estland woont. Daar is het een uur later, en omdat ze ook een vroege vogel is, is ze al even aan het werk
.

Weekendverhalen

Het is maandag en we kletsen via de chat even bij over het weekend (de verhalen uit Estland zijn vaak een beetje jaloersmakend). Dan scroll ik door de lijst notulen die klaar zijn om te worden tegengelezen. De notulen met deadline vandaag hebben prioriteit en ik begin aan notulen van een beleggingsadviescommissie (BAC). Dat is zoiets waar ik als tegenlezer op let: dat je in notulen termen de eerste keer uit moet schrijven, zodat de lezer begrijpt wat wordt bedoeld. Daarna mag je pas de afkorting gebruiken. Ondertussen druppelen de collega-tegenlezers ‘binnen’ en daarmee nog meer weekendverhalen. We pakken allemaal een set notulen op. Zo werken we die lijst wel weg vandaag!

Een flinke klus

Notulen van een BAC kunnen best wel pittig zijn, maar ik heb een paar redenen om deze notulen toch te kiezen. Omdat ik inmiddels best wat ervaring heb opgedaan met de beleggingstermen die in zo’n vergadering over tafel gaan, kan ik deze notulen prima corrigeren. Ik voel me fris en energiek en heb zin mijn tanden in een flinke klus te zetten. Bovendien vind ik het interessante materie. Als je er eenmaal iets van begrijpt, wil je er steeds meer van weten en elke vergadering biedt de kans iets te leren.

Als je me drie jaar geleden had verteld dat ik voor mijn lol notulen van een beleggingsadviescommissie (toen wist ik nog niet wat een BAC was) zou lezen, had ik je voor gek verklaard; het kan verkeren.

Puzzel

Ik open naast de notulen de richtlijnen en voorbeeldnotulen van de klant. Daarin staan de voorkeuren van die klant, bijvoorbeeld voor de lay-out en hoe acties worden genotuleerd. Zo zorgen we voor consistentie. De notulist houdt deze richtlijnen er natuurlijk bij tijdens het schrijven, maar omdat die veel met de inhoud bezig is, zijn wij er als tegenlezers om ook op deze details te letten. Ah, daar staat dat de klant eventuele discussies beknopt genotuleerd wil zien. Dat betekent dat ik als tegenlezer moet opletten of de notulist niet te veel uitweidingen heeft opgeschreven. Altijd een leuke puzzel om dan een kernachtige suggestie te doen die de lading van de discussie dekt.

Dt-fout

De notulen zijn inderdaad pittig. Gelukkig kan ik de notulist met een paar suggesties helpen. Over een paar termen overleg ik eerst met een notulist met veel BAC-ervaring, altijd fijn dat dat kan. Valkuil bij inhoudelijk moeilijke teksten is trouwens dat je toch nog taal- en tikfoutjes over het hoofd ziet. Dus ik lees de tekst na de eerste grondige check nog snel een keer door, en ja hoor, ik haal er nog een dt-foutje uit.

Tekstcorrector discussie

Dt-fout is trouwens een woord dat ik zomaar in onze groepschat had kunnen zetten, want hoe schrijf je dat? Het is heerlijk om met mensen die goed verzorgde taal ook belangrijk vinden, te sparren over de juiste schrijfwijze of –  als er meer keuzes zijn – over de beste schrijfwijze in de context. Dat gaat dan niet alleen over spelling, maar ook over zinsbouw. We zijn allemaal taalnerds en iedereen heeft zo zijn eigen specialisatie of stokpaardje (en eerlijk is eerlijk: blinde vlek, ik vergeet altijd of we een spatie in investmentcase zetten. Ik heb het net weer opgezocht in onze woordenlijst notuleren: nee dus.) Doordat we allemaal een andere achtergrond hebben, komen alle invalshoeken langs. Soms verliezen we ons weleens in de zoektocht naar de allerbeste oplossing. Gelukkig heeft op een gegeven moment altijd wel een collega een nuchter moment. Dan concluderen we dat er meerdere goede oplossingen zijn en gaan over tot de orde van de dag. Dt-fout staat in het Groene Boekje, dus een discussie is overbodig. Dat had ik eigenlijk niet verwacht, maar gelukkig heb ik het nog even gecheckt voor ik het aan mijn collega’s voorlegde.

Leuke klussen

Het lukt me de notulen af te ronden voor ik zin heb om te lunchen. Na een snelle lunch (die zon op mijn terras is er echt pas later in de middag) zie ik de vraag staan of iemand wil helpen met het redigeren van medische rapporten. Hmm, dat is niet mijn sterkste kant. Gelukkig reageert collega Reindert positief. Hij vindt het leuk en hij is er ook goed in. Pak ik de laatste set notulen met deadline vandaag op. Deze notulen zijn een stuk korter en behandelen minder ingewikkelde materie dan die van vanmorgen, dus na een uurtje kunnen ze met verbeteringen en suggesties terug naar de notulist.

In het begin vond ik het nog weleens iets betweterigs hebben om teksten te verbeteren en alternatieve formuleringen in de kantlijn te noteren. Op mijn vorige werkplek werden mijn taalverbeteringen soms overdreven gevonden. Inmiddels weet ik dat het bij Emma Handson wordt gewaardeerd. Het is als tekstcorrector ons werk teksten samen met de auteur beter te maken, dus ik kan lekker los met mijn digitale rode pen.

Ondertussen is er een vacaturetekst van een klant binnengekomen. Dat vind ik leuk, dus die neem ik onder handen. Een beetje stoeien met de balans tussen herkenbaarheid en te vermijden clichés (carrièretijger kan echt niet meer) is een prima laatste klusje voor vandaag. Als de vacaturetekst klaar is om de wijde wereld in gestuurd te worden, check ik nog even met de coördinator of ik goed heb ingeschat dat ik voor vandaag kan uitloggen. Ja hoor, alle deadlines van vandaag zijn gehaald en vooruitwerken is niet nodig. Mooi!

Zon

Ik pak een groot glas icetea en een boek; even op een andere manier met taal bezig zijn, lekker op mijn terras in de zon. Morgen weer een nieuwe dag als tekstcorrector. Ik ben benieuwd welke notulen ik dan weer mag tegenlezen!

Zie jij een baan als tegenlezer notulen/ tekstcorrector ook wel zitten? Je affiniteit met taal is het belangrijkste, de vaktermen leren wij je graag. Bekijk onze vacatures of neem contact op voor meer informatie.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?