5 tips: Zo overleef je de kantoortuin

12 mei

De kantoortuin: een zegen of een vloek. Natuurlijk: het is een prachtige plek om in contact te zijn met je collega’s. Maar zeker na de rust van het thuiswerken in coronatijd kan de kantoortuin weer flink wennen zijn. Daarom geven we je graag tips over hoe je in de kantoortuin het beste kan werken.

Tip 1: Check de inrichting

Soms begint de aversie tegen de kantoortuin al bij de inrichting: er zijn niet genoeg stilteplekken, de akoestiek laat te wensen over en al dat wit op de muur is niet echt inspirerend. Zijn er meerdere collega’s die het werken in de kantoortuin waar jij werkt niet fijn vinden? Kijk dan eens of je in overleg met je leidinggevende iets aan de inrichting kan doen. Een complete herinrichting is vaak niet nodig. Wat extra scheidingswandjes of mooie planten kunnen al wonderen doen.

Tip 2: Kies de juiste werkplek

Los van de stilteplekken en belplekken is er in een kantoortuin ook in ‘gewone’ werkplekken keuze waar je gaat zitten: een eiland met vier of zes collega’s is drukker dan een bureau dat tegen de muur aan staat. En om de hoek van het koffieapparaat en langs de route naar de lift lopen continu mensen langs jouw werkplek. Kies dus een plek die bij jou past: een rustige plek waar je je goed kan concentreren of juist een plek waar je alles meekrijgt en de sfeer op de afdeling kan proeven.

Tip 3: Wissel van werkplek

De juiste werkplek hoeft niet altijd dezelfde te zijn. Kantoortuinen zijn ingericht op ‘activity based’ werken, dus idealiter wissel je je plek af op het moment dat je van activiteit wisselt. In de praktijk is het helaas vaak zo dat de kantoortuin vol is en je moet gaan zitten op het plekje dat over is. Heb je het gevoel dat je niet (meer) op de juiste plek zit? Ga dan in gesprek met een collega. Dan kom je er misschien achter dat jullie allebei blijer worden als je van plaats wisselt. Als je klaar bent met een intensieve klus, wil je misschien juist even met collega’s samen zitten om niet het gevoel te hebben dat je net zo goed thuis had kunnen werken. En je collega kan dan terecht op die stilteplek om zich even goed te kunnen concentreren.

Tip 4: Gebruik een koptelefoon indien nodig

Een koptelefoon op het werk: is dat niet heel asociaal? Niet als je er goede afspraken over maakt. Een koptelefoon (met of zonder muziek) kan je helpen als er geen stilteplek beschikbaar is en je je toch even moet focussen op die ene taak. Je laat ook aan je collega’s zien dat je even niet bereikbaar bent voor vragen die je direct uit je concentratie halen. Daarom is het ook belangrijk de koptelefoon alleen op te zetten als het echt nodig is. Zet hem af als je een rustmomentje hebt of als je zelf iets wil vragen, zodat je collega’s je dan kunnen aanspreken. Des te groter is de kans dat ze je ook echt met rust laten als je de koptelefoon wél op hebt.

Tip 5: Communiceer duidelijk met elkaar

Eigenlijk is het in alle tips hierboven ook al ter sprake gekomen: communicatie is essentieel in de kantoortuin. Maak goede afspraken over waarvoor werkplekken worden gebruikt en hoe met gesprekken wordt omgegaan. Bewaar gesprekken over je weekend of het voetbal zoveel mogelijk voor de koffieautomaat of de lunch en houd het volume laag, zodat niet het hele kantoor hoeft mee te genieten. En spreek mensen vooral aan als ze zich niet aan afspraken houden. Dat voorkomt een hoop ergernis en zo ben jij weer blij dat je naar kantoor mag.

Wat wil jij? Werk je liever in een actieve kantoortuin waar hard wordt gewerkt met gezellige collega’s? Of werk je liever in stilte of met je eigen muziek vanuit huis? Bij Emma Handson zijn beide mogelijk. Bekijk eens onze vacatures of neem contact met ons op door te bellen naar
(073) 747 00 54, te e-mailen naar info@emmahandson.nl of klik hier.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?