Vakantietips: boeken, podcasts en dagjes weg

13 juni

Wat doe jij graag tijdens je vakantie? Eindelijk eens een goed boek lezen? Of je oortjes in op je strandbed en wegdromen bij een podcast? Een documentaire kijken of gezellig een dagje weggaan kan natuurlijk ook. Nu nog bedenken wát je gaat lezen, luisteren, kijken of doen. Waar moet je beginnen? Geen probleem! De collega’s van Emma Handson verzamelden hun beste vakantietips om jou wegwijs te maken in het grote aanbod. Doe er je voordeel mee!

Boeken

Uit boeken kun je veel leren over je vakgebied of van de ervaringen van anderen. Of je droomt lekker weg bij een spannende thriller. Onze collega’s tippen in de categorie boeken deze vakantietips:

 • ‘Scaling up’ van Verne Harnish: “Dit boek pak ik er nog steeds af en toe bij. Ik merk dat naarmate je het vaker leest, je steeds beter begrijpt hoe je de modellen het beste kan verankeren in je organisatie.”
 • ‘De regels van Roze’ van Merel Roze: voor de vele taalliefhebbers onder ons. “Een boek dat opvalt en je meeneemt in allerlei tips voor het schrijven van online teksten. Beeldend geschreven met een vleugje humor.”
 • ‘Ikigai’ van Héctor García en Francesc Miralles: Ikigai is een Japans concept waarmee iemand een doel in het leven, of meer concreet een passende baan met de juiste motivatie kan vinden. “Het boek heeft me veel mooie inzichten gebracht en inmiddels werk ik vanuit het buitenland voor Emma Handson. Dreams can come true!”, aldus de collega die dit boek tipte.
 • ‘De Camino’ van Anya Niewierra, een boek dat door meerdere collega’s werd genoemd. “Een aangrijpend, ontroerend en spannend verhaal. Je legt het boek liever niet aan de kant.”
 • ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens: een mix van jeugdherinneringen, kennis van de natuur en een spannende ontknoping. “Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal.” De film van het boek ‘Where the crawdads sing’ is te vinden op Netflix.

Podcasts

Het voordeel van een podcast: je kunt luisteren tijdens het wandelen, autorijden of het huishouden doen. Daardoor is dit genre steeds populairder. Ook podcasts zijn er in alle genres. Onze collega’s noemden deze vakantietips:

 • ‘Leven zonder stress’: voormalig radio-dj Patrick Kicken spreekt met mensen over ervaringen met burn-out en de zoektocht naar geluk. “Ik vind het altijd heel inspirerend om verschillende inzichten te horen over dit onderwerp. Er ontstaat inmiddels een rode lijn in.”
 • ‘De Jongen Zonder Gisteren’: over een jongen die zijn geheugen is kwijtgeraakt en alles in het leven opnieuw moet leren. “Heel bijzonder en ontroerend. Wat ik wel interessant vond, was het opnieuw aanleren van taal en de cultuur van taal. Als iemand aan hem vroeg: ‘hoe heb je geslapen?’ zei hij: ‘op mijn rug’, terwijl degene die het vroeg natuurlijk iets anders bedoelde.”
 • ‘Hedy en Hadassah ‑ Vrolijk Voorwaarts’: moeder Hedy d’Ancona (86 jaar) en dochter Hadassah de Boer (53 jaar) bespreken wekelijks wat hen beroert in het nieuws en werpen daarbij een blik op het verleden. “Dat is vaak de bevrijdende feministische blik waar de 50‑jarigen van nu mee zijn opgegroeid.”
 • ‘Maarten van Rossem ‑ De Podcast’: voor meer relativering van de grote problemen in de wereld. “Heerlijk geruststellend; ik val er fijn bij in slaap.”

Film en tv

Ook op de bank kun je ontspannen of iets leren. Dankzij de streamingsdiensten kijk je films, series en documentaires op het moment dat het jou uitkomt. Denk aan:

 • ‘Hack your health’ (Netflix): over het belang van je darmen voor je algehele gezondheid. “Het wees me er weer op dat ik echt wat liever moet zijn voor mijn lichaam.”
 • ‘The Minimalists’ (Netflix): over ‘ontspullen’. “Na deze documentaire wist ik het zeker: ik had te veel nutteloze spullen! Spullen betekenen voor mij meer prikkels en zorgen. Uiteindelijk heeft het ontspullen erin geresulteerd dat ik in een camper kon emigreren. En het voelt heerlijk!”
 • ‘Bridgerton’: gewoon lekker ontspannen met deze ‘guilty pleasure’.

Dagjes weg

Ook een dagje weg is een prima manier om helemaal los van je werk te zijn. Geniet van quality time met familie of vrienden of gun jezelf juist een dag helemaal in je eentje. Denk eens aan:

Bonustip

Wil je ontspannen op vakantie én ontspannen weer terugkomen? Dat kan als jouw werk tijdens je vakantie doorgaat en jij daarna efficiënt kunt werken. Lees meer in deze blog voor tips voor een ontspannen vakantie.

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?