Onze dicteewinnares: Irene
9 januari
Op zaterdag 9 november 2024 werd het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden op NPO Radio 1. Onze collega Irene was live bij het programma aanwezig en maakte slechts 5 fouten: daarmee was ze de winnares van het dictee! Een prachtige prestatie en daarom zetten wij onze dicteewinnares graag in het zonnetje. Hoe heeft zij dit avontuur ervaren?
Groot Dictee
Herinner jij je het przewalskipaard nog? Toen het Groot Dictee nog werd uitgezonden op tv, zat Irene al met pen en papier klaar op de bank. Sinds het op de radio komt, was ze het een beetje uit het oog verloren. Tot een vriendin haar een linkje stuurde naar de selectietest. Ze maakte de test en ontving daarna algauw een e-mail dat ze mee mocht doen aan het officiële dictee, live vanuit de Centrale Bibliotheek in Rotterdam! Dat leek haar ontzettend gaaf.
“Ik ging alleen en dat was wel even spannend”, vertelt ze. “Maar daardoor raakte ik wel in gesprek met een aantal BN’ers, zoals kinderboekenschrijfster Annejan Mieras en schrijver Peter Middendorp. Dat maak je natuurlijk niet elke dag mee!”
Van historicus tot tekstcorrector
Irene studeerde geschiedenis en werkte daarna onder andere bij De Twentsche Courant Tubantia, waar zij een interne opleiding journalistiek volgde, en als webredacteur bij de Rabobank. Intussen werkt ze alweer 5 jaar met veel plezier bij Emma Handson, waar ze tekstcorrector is en marketingwerkzaamheden doet. Het schrijven van blogs hoort daar bijvoorbeeld bij.
Haar interesse voor taal is er altijd geweest. Zo vond zij Grieks en Latijn erg leuk op school en las ze veel boeken. Ook thuis werd er op taalgebruik gelet. “Het Brabantse dialect werd verbeterd.” Irene heeft altijd een goed taalgevoel gehad, maar de taalregels zijn ook belangrijk om te kennen, weet ze uit ervaring. “Veel kan ik inmiddels wel dromen, maar het is heel fijn dat ik dingen even kan opzoeken tijdens mijn werk!”
Taalkwesties
Tegenwoordig bevat het dictee wat meer woorden die je ook in het dagelijks leven gebruikt, maar waarbij je toch twijfelt aan de spelling, vindt Irene. “Wim Daniëls [de dicteeschrijver] gebruikt vaak ‘tweelingwoorden’, zoals oudoom en oud-burgemeester: die klinken hetzelfde, maar schrijf je toch anders. Je hebt tijdens het dictee niet veel tijd om na te denken, dus dan helpt het als de regels al in je hoofd zitten.”
Dicteewinnares!
Uiteindelijk behaalde Irene met slechts 5 fouten een gedeelde eerste plaats, samen met een andere deelnemer, Wouter de Voogd. Ze staan dolblij op de foto met onder anderen Ellie Lust (winnaar bij de BN’ers) en de presentatoren. Alle collega’s bij Emma Handson waren natuurlijk supertrots op haar. “Mijn WhatsApp stroomde vol met felicitaties.” Na afloop gaf Irene een interview voor de lokale radiozender van Vught en zij kwam in het Brabants Dagblad. Ook nam directeur Franka van Emma Handson haar mee naar de uitreiking van de FD Gazellen Awards.
Teamwork
Hoe ze het gedaan heeft? Irene geeft als tip van tevoren te oefenen, zodat je de regels scherp hebt. Zo heeft ze het dictee van vorig jaar nog eens gemaakt en wat oefendictees via Onze Taal. Maar natuurlijk helpt het ook dat Irene in haar werk al de hele dag met taal bezig is. “Ik zit tussen allemaal toppers op dat gebied. Het is superleuk om bij een bedrijf te werken waar iedereen taal belangrijk vindt.” Onderling is er een fijne samenwerking, zo geeft Irene aan. Er wordt veel overlegd over spelling en hoe een tekst zo goed mogelijk kan worden gemaakt. Irene en haar collega’s houden rekening met de klant en leveren maatwerk.
Schrijven versus redigeren
Wat maakt een tekstcorrector dan zo belangrijk? Dat vertelt Irene ons graag: “Mensen denken vaak dat als je kunt schrijven, je ook automatisch goed bent in spelling. Maar dat zijn echt twee verschillende dingen. Je bent met een ander proces bezig. Dat maakt ons werk zo belangrijk. Als ik zelf een blog schrijf, laat ik die ook altijd redigeren door een collega. Die haalt er altijd wel iets uit.” Die laatste redactieronde is dus écht onmisbaar, zelfs als je tekstcorrector en dicteewinnaar bent!
Bedankt Irene!
Vind jij de Nederlandse taal ook zo interessant? Volg ons dan op social media. Op #dicteedinsdag beantwoorden we veelgestelde taalvragen. Blader ook eens door onze andere blogs voor taalkwesties en verhaspelingen uit onze dagelijkse praktijk.