Nieuws & Tips
De poëzie ligt op straat – Poëzieweek 2017
Datum: 03-02-2017

Deze week werd in het kader van de jaarlijkse Poëzieweek op allerlei plekken in Nederland en Vlaanderen aandacht besteed aan poëzie. Ook bij Emma Handson willen wij – als liefhebbers van de Nederlandse taal – hierbij stilstaan.

 

Wat is poëzie?
Poëzie is meer dan de stoffige bundels op de boekenplank. In dit digitale tijdperk kent het vele verschijningsvormen; poëzie is te vinden bij de diverse sociale media.
Zo zijn er op Facebook mooie pagina’s met gedichten, zoals het Krukje der Poëten. Ook worden op allerlei plekken in Nederland poëzieavonden georganiseerd waar gedichten worden voorgedragen. Er zijn wedstrijden en prijzen voor dichtbundels. In diverse steden zijn stadsdichters actief die op allerlei momenten en gebeurtenissen met hun dichtkunst de stad luister bijzetten. En in de poëzieweek is Ester Naomi Perquin door een commissie van schrijvers en poëziekenners gekozen tot Dichter des vaderlands. In een interview met NRC werd haar gevraagd of in het bevorderen van taligheid een taak ligt voor de poëzie.

 

Zij antwoordde met: “Ik denk het wel. Door mensen op een andere manier te confronteren met wat taal kan zijn. Als je op het station loopt en er tussen hamburgerreclames een gedicht hangt, dan knap je daarvan op. Niet omdat er opeens een nieuw wereldbeeld op het perron staat, maar omdat het niks van je vraagt. We zijn in bijna alles klant geworden en een gedicht vraagt niks van je.”

 

Weten we nu wat poëzie is?
We kunnen in ieder geval zeggen dat het in ons dagelijks leven op verschillende manieren aan ons voorbijkomt.

 

Een mooi initiatief is de website van Kila van der Starre die aan de Universiteit van Utrecht onderzoek doet naar ‘Poëzie buiten het boek’. Zij inventariseert poëzie in de openbare ruimte. Op de website staan diverse plekken in heel Nederland en Vlaanderen beschreven waar gedichten zijn te lezen op bijvoorbeeld muren, gevels, daken, plakkaten, standbeelden, borden, posters, schuttingen of stoeptegels. Het is ook mogelijk om op deze website zelf een gedicht toe te voegen. Het is leuk om te vermelden dat wij op deze website worden benoemd met deze blog.

 

Conclusie, poëzie is overal, gewoon goed je oren en ogen openhouden en je verbazen, je verwonderen, geschokt zijn of ontroerd!

 

Ten slotte geven wij nog twee voorbeelden van straatpoëzie. Tijdens een wandeling langs de Dommel bij het landgoed Haanwijk kun je onderstaand gedicht tegenkomen van Leon Adriaans (1944 – 2004), kunstenaar uit Sint-Michielsgestel (Noord-Brabant). Joos Geerts, founder van Emma Handson (voorheen E-Way Out) schreef een haiku bij een gedicht dat zij op straat tegenkwam (zie afbeelding rechts).


Contact

 • “Emma Handson is voor ons een fijne organisatie om mee samen te werken. Ze zijn bij verschillende administratieve werkzaamheden van onze organisatie betrokken geweest, waarbij er zeer proactief te werk werd gegaan.”

  Compose Advanced Solutions
 • Voor ontwikkelingsorganisatie Agriterra verricht Emma Handson al vanaf 2000 de nodige werkzaamheden, onder meer op secretarieel gebied. Dankzij uitbesteden kan Agriterra de continuïteit van ons secretariaat garanderen!”

   

  Kees Blokland
 • “Enige tijd geleden heb ik een collega geattendeerd op Emma Handson. Inmiddels maakt ook hij gebruik van deze service!”

  Frank van Esch
 • “De duidelijke telefoonnotities zorgen ervoor dat wij snel en efficiënt opvolging kunnen geven aan de acties en zo onze leden een goede service kunnen bieden..”

   

  Silvia Lit
 • “Door Emma Handson wordt snel een mooi verslag afgeleverd. We kunnen en willen niet meer zonder Emma Handson.”

  Hans van der Steen
 • “Dankzij Emma Handson hebben wij het proces van tekstverwerken efficiënter kunnen inrichten.”

  Dolinda de Proost